Одржана Међународна онлајн конференција “Сарадња медијских кућа у оквиру ДМД”

RTV konferencija

Међународна онлајн конференција „Сарадња медијских кућа у оквиру Дунавске медијске мреже“ (httpc://dmn.rtv.rs/) одржана је данас у Медија центру Радио – телевизије Војводине. На конференцији су путем интернета учествовали и представници више јавних сервиса из региона и подунавских земаља – Чешке, Црне Горе, Румуније, Мађарске, Немачке, Словеније и Аустрије.

На конференцији су говорили Станислав Радуловић, подсекретар Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама Аутономне покрајине Војводине, Видосава Ендерић, председница Радне групе за председавање Аутономне покрајине Војводине Радној заједници подунавских регија 2021 – 2022, Јожеф Клем, заменик Генералног директора Јавне медијске установе Радио – телевизије Војводине и Ладислав Лазић, руководилац сектора за управљање медијском мрежом подунавских земаља РТВ-а. Модераторка конференције је била Лјубица Гојгић, новинарка РТВ-а.

„Мултијезичност као основна карактеристика наше куће је логично довела до тога да је РТВ задњих деценија покушала да изгради добре везе са јавним медијским сервисима али и мањим регионалним и локалним медијима у окружењу, првенствено са медијима матичних земаља мањина који живе у Војводини и на чијим језицима се емитује наш програм.“, казао је Јожеф Клем и додао: „Основни циљ Дунавске медијске мреже је да повеже медије, првенствено јавне медијске сервисе подунавског региона у циљу размене програма, заједничких програмских пројеката, размене знања, људи и идеја, бољег међусобног упознавања и разумевања, и тако даље.“

Станислав Радуловић и Видосава Ендерић, који су говорили испред АП Војовдине, су се осврнули на реализоване пројекте током председавања Аутономне покрајине Војводине Радној заједници подунавских регија 2021 – 2022. Неки од тих значајних пројеката су балетска представа „Мадам Батерфлај“, која представља копродукцију Српског народног позоришта и „Еуропабаллет, Ст. Пöлтен“, затим, панел конференција под називом „Иницијатива за унапређење сарадње институција културе са подручја дунавског слива“, „Тамбурица фест“, „Калеидоскоп културе“, „Променада“ (Корзо), фестивал „ВИДЕОМЕДЕЈА“, „НОМУС“ и др.

„Ови догађаји су представљали мост између АП Војводине и партнера у сливу Дунава, са намером даљег унапређења досадашње и будуће сарадње. Циљ АП Војводине био је да члановима Радне заједнице током свог председавања представи што више могућности за сарадњу и на тај начин активно утиче на унапређење дунавског партнерства у Европи.“- истакла је Видосава Ендерић, додавши да је данашњи догађај изузетна прилика да се представници медијских институција дунавског слива упознају и успоставе одговарајуће механизме сарадње.

„Дунавска медијска мрежа, која нас је данас окупила, веома је перспективан пројекат у овом делу Европе, који снажно подржавамо у намери да на медијски значајнији начин повежемо јавне медијске сервисе у подунавским земљама.“ – казао је Радуловић, закључивши: „Културна размена и стваралаштво пружају неограничене могућности сарадње и представљају један од најбољих начина повезивања на међународном нивоу, а циљ нам је да у потпуности искористимо потенцијале које Председништво АП Војводине у Радној заједници подунавских региона заиста нуди.“

Ладислав Лазић је презентовао портал и истакао бенефите чланства у „Дунавској медијској мрежи“, која, како каже, „доноси могућност реализације заједничких продукција, стицања и унапређења знања и искуства кроз узајамне посете, скупове, тренинге и семинаре.“ Такође, пружа се и прилика за заједничко финансирање пројеката и њихове промоције.

Портал је место размене мултимедијалног садржаја (видео, аудио и фото). Функционише на латиници, ћирилици и енглеском језику. Чланови бесплатно постављају и преузимају жељени материјал. Идеја је да то буде документарни садржај са културним, уметничким, духовним, друштвеним и економским темама.

„Ово је прилика да спојимо медије подунавског региона, и пружимо могућност да Дунав и све оно што га окружује свако представи на свој начин. Модерну технологију искористићемо као мост разноликости који ће повезати људе.“ – закључио је Лазић.

Да подсетимо, није случајно зашто је баш Радио – телевизија Војводине центар који повезује подунавске медије – програм РТВ-а уређује се и емитује на шеснаест језика, од чега је најмање осам подунавских.

Садржај „Дунавске медијске мреже“ можете погледати на порталу https://dmn.rtv.rs/

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs