Одржана свечана конференција поводом завршетка реконструкције дела Сава Центра

Sava centar

Свечана конференција поводом завршетка реконструкције конгресно-пословног дела Сава центра одржана је синоћ, а генерална директорка Сава центра Кристина Милинчић истакла је да СЦ није само архитектонски бисер, већ и симбол заједничке визије, упорног и посвећеног рада великог броја људи.

„Сава центар представља простор који ће спајати пословне лидере, експерте, уметнике, али и место које ће инспирисати креативност и подржавати развој културе и бизниса. Са поносом истичемо да је Сава центар највећи конгресни центар у региону који ће допринети развоју читаве дестинације“, рекла је Милинчић.

Она је истакла да ће Београд поново бити домаћин великих међународних конгреса, важних политичких скупова, корпоративних и догађаја из културе.

„Конгресна индустрија Србије и Београда није иста са Сава центром и без њега“, поручила је Милинчић.

Генерална директорка Делта Реал Естате-а Ангелина Некић нагласила је да СЦ са разлогом има статус заштићеног културног добра.

„Ми смо то добро сачували за будуће генерације. Очувана је архитектура, остали су исти заштићени делови ентеријера, а сачувана је и његова намена. Наравно, много тога је и ново“, рекла је Некић.

Она је додала да је реконструкција била сложенија него што су мислили.

„Суочили смо се са неслагањем планова са стањем које смо затекли на терену. Повећани су трошкови материјала, сировина и енергената. Са свим изазовима цео тим се фантастично борио и посао је завршен на време и са највишим квалитетом радова“, рекла је Некић.

Члан борда директора НЛБ банке Блаж Бродњак захвалио је на прилици да буде у могућности да прати овакав пројекат као нешто највеће што се догодило у последњим годинама у региону.

„Пројекат који ствара услове и могућности да након ЕXПО2027 Београд и регион полете до свемира“, рекао је Бродњак.

Бројне госте – јавне личности и сараднике компаније Делта холдинг, дочекали су председник компаније Мирослав Мишковић, виши потпредседник Милка Војводић и остали чланови борда директора.

Гости вечерашње конференције били су директор Телеком Србија Владимир Лучић, председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж, министри у Влади Србије Горан Весић и Синиша Мали, затим председник Скупштине града Никола Никодијевић, амбасадор САД у Србији Кристофер Хил, представници компаније НАЛЕД, и многих банки.

Конференцији су присуствовали и гости из света спорта, културе и медија Дејан Стојковић Пикси, Јована и Жељко Јоксимовић, Драган Бујошевић, директорка Туристичке организације Србије Марија Лабовић и други.

Реконструкција овог дела једног од симбола Београда, трајала је непуне две године, а улагање да постане одржив објекат са значајно повећаним капацитетима износио је више од 118 милиона евра.

Сава центар ће бити паметна и зелена зграда

Из компаније Делта Холдинг, која је од 2020. власник Сава Центра, истичу да Београд сада може да буде домаћин догађаја који окупљају више од 5.000 посетилаца.

На располагању су највећи и најмодернији конгресни центар у југоисточној Европи и 46 сала различитих капацитета.

Осим значајног повећања капацитета, Сава центар ће бити паметна и зелена зграда, која ће бити глобално еколошки сертификована, као једини конгресни центар у овом делу Европе.

Објекат је направљен не само да штеди електричну енергију, већ и да је производи, захваљуљући соларним панелима који су инсталирани на крову.

Иако је реконструкција испратила све захтеве модерне и зелене градње, објекат после реконструкције остаје препознатљив, фасада је сачувала познати изглед, а у унутрашњости је задржана већина познатих детаља – познате таписерије у конгресној дворани и више уметничких дела.

Реконструкција је подељена у две фазе и копира саму динамику изградње из 1977. године – прво је завршен конгресно-пословни део, док је завршетак радова на обнови Плаве дворане планиран средином 2024. године.

Реорганизацијом простора, конгресни капацитет овог објекта повећан је са 16 на 46 сала међу којима је и јединствена Иммерсиве сала.

Главна конгресна дворана сада ће моћи да прими више од 1.000 посетилаца, док ће у Плавој дворани број седишта бити повећан са 3.672 на 4.000.

Отварање конгресног и пословног дела најављено је за 14. новембар када ће се одржати први Међународни конгрес нутрициониста са 1.500 учесника.

Простор Сава центра подељен је на три функционална дела: конгресну зону, пословну зону (коју чине канцеларијски простор и шопинг зона) и културну зону (са познатом Плавом двораном).

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs