Одржана седница Републичке изборне комисије

Republička izborna komisija

Републичка изборна комисија усвојила је на седници кодекс понашања чланова и заменика чланова органа за спровођење избора, а предлог да се утврде санкције за повреду тог кодекса није усвојен.

Током расправе о тој тачки, члан РИК-а Владимир Матић упитао је зашто у кодексу не постоји поступак утврђивања одговорности за оне који га повреде, односно зашто не постоје санкције за повреду кодекса.

Није усвојен његов предлог да се у кодекс унесу одредбе које би се односиле на поступак утврђивања одговорности за повреду кодекса. Односно да се утврде санкције то јест да се кодекс врати на дораду радној групи за нормативне послове са евентуалним задатком да се унесу ове одредбе.

Републичка изборна комисија усвојила је упутство о начину одређивања бирачких места.

Том приликом усвојен је предлог председника РИК-а Владимира Димитријевића који се односио на члан 6, став 2, у коме се наводи да просторија која се одређује за бирачко место са више од 1.000 бирача треба да буде површине од најмање 50 метара квадратних.

Димитријевић је предложио да толике површине треба да буду бирачка места са 1.000 и више бирача, како не би било забуне.

На седници је усвојен и Предлог упутства о уређењу бирачког места и просторија за гласање, као и предлог чланице РИК-а Весне Миздрак који је изнела током расправе о тој тачки дневног реда.

Она је, наиме, предложила да бирачко место буде уређено тако да се омогући приступ и несметано кретање бирача које су особе са инвалидитетом.

Усвојен је и Предлог упутства о јединственим стандардима за изборни материјал, као и Предлог упутства о начину остваривања права бирача на информације о томе да ли је у изводу из бирачког списка евидентирано да је гласао.

Такође, усвојен је Предлог упутства за спровођење жреба за утврђивање редоследа кандидата за председника Републике на листи кандидата за избор председника Републике. Усвојен је и Предлог упутства о начину праћења излазности бирача на изборе.

Како је речено, праћење излазности ће се вршити са стањем на 10, 12, 14, 16 и 18 часова, а објављивање сат касније.

На седници је усвојен и Предлог упутства за статистичку обраду података на изборима, а предлог чланице РИК-а Жељке Радете у вези са том тачком није усвојен.

Она је предложила да се записник о раду бирачког одбора скенира на бирачком месту.

На седници је усвојен и нови пословник Републичке изборне комисије.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије