Одржана седница Савета ЗБО-главне теме депонија Ранчево и пројекат брзе саобраћајнице

Sastanak

У просторијама општине Оџаци, одржана је ИИИ седница Савета Западнобачког управног округа. Седницу је сазвао начелник Западнобачког округа, Горан Нонковић, а присуствовали су представници Града Сомбора, општина Кула, Апатин и Оџаци, као и Општине Бач, те заједнички разматрали све аспекте пројеката који су у процесу реализације, али и оних чија се реализација тек очекује. У питању су пројекти који су од значаја за цео округ.

Највећа пажња посвећена је првој и другој тачки Дневног реда, а то су: реализација пројекта регионалне депоније Ранчево и реализација пројекта брзе саобраћајнице Сомбор-Кикинда.

У складу са Националном стратегијом управљања отпадом Град Сомбор са општинама Оџаци, Кула, Апатин и Бач чини Регионални центар за управљање отпадом. Како је наведено, за потребе изградње и управљања Регионалним центром неопходно је на скупштинама донети Одлуку о успостављању међуопштинске сарадње, затим Одлуку о усвајању Споразума о регионалној сарадњи у циљу управљања комуналним отпадом и Уговор о оснивању Регионалног Јавног комуналног предузећа које ће управљати Регионалним центром за прераду отпада – Ранчево. Након доношења поменутих Одлука, Споразума и Уговора, Регионално комунално предузеће ће се регистровати код Агенције за привредне регистре, како би након тога Министарство животне средине, као инвеститор, обезбедило средства за финансирање овог Центра.

Друга тачка дневног реда је била представљање Урбанистичког пројекта за изградњу државног пута ИБ реда (брзе саобраћајнице) на територији града Сомбора-деоница од граничног прелаза са Мађарском (Бачки Брег) постојећи државни пут ИБ реда број 15, до раскрснице са постојећим државним путем ИБ реда број 12.

Предлог трасе брзе саобраћајнице ствара претпоставку и омогућује да се брза саобраћајница повеже са већ постојећим саобраћајним токовима, тако да се не омета функционисање, проходност и ниво безбедности саобраћаја, а да се истовремено, изградњом надвожњака за прелаз преко брзе саобраћајнице, обезбеди неометан приступ и функционисање некатегорисаних путева у ванграђевинском подручју на местима где су трасом прекинути приступи околним парцелама.

У наставку седнице, разматране су и преостале тачке које су од значаја за све грађане Западнобачког округа.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs