Одржана трибина „Српска национална идеја и савремени изазови 1804-2023.“

Zupanija predavanje

Поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, у Великој сали Скупштине Града, организована је трибина на тему „Српска национална идеја и савремени изазови 1804-2023“. Трибину је организовао Град Сомбор, у сарадњи са Педагошким факултетом, а предавање је одржао декан Факултета, историчар проф. др Саша Марковић, који је хронолошким низом историјских чињеница изнео тежак пут који је Србија изабрала и којим је прошла, борећи се за своју слободу, те додао значај патриотског елемента у проучавању историје.
Градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, осврнуо се на наше претке који су населили Сомбор и његову околину и навео колико је било важно да сачувају своју традицију и сећање на своје корене.
„Сомбор има разлога да буде поносан на своје славне претке, на чуваре српских непокорених барјака, учеснике битке на Иваковцу, Церске и Колубарске битке, битке на Кајмакчалану и албанске голготе, јер су њихови потомци, наши суграђани, насељени у Сомбору, Алекси Шантићу, Растини… успели да очувају српску традицију, културу, веру и обичаје, дакле национални идентитет свог народа, захваљујући коме ми данас можемо да славимо овај велики празник наше државе Србије – Дан српског јединства, слободе и националне заставе“, поручио је Ратковић.
Симбол заставе увек је био снажан у нашем друштву, али је занемарен након догађаја деведесетих. Иницијативом председника Републике Србије, Александра Вучића и руководства Републике Српске, од 2020. године, ради се на промовисању државних симбола и јединства народа, а истицање државне заставе на данашњи дан, само је један од многобројних корака у том правцу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs