Одржана трибина „Упозори, па помози!“

Edukacija

Трибина „Упозори па помози“ у оквиру кампање „Ум на друм“ коју спроводи републичка Агенција за безбедност саобраћаја, одржана је у Руском Крстуру.

Представници Агенције и Црвеног крста Србије, у сарадњи са Саветом за саобраћај Општине Кула, упознали су средњошколце, са правилима у случају саобраћајне незгоде.

Дејан Алексић, члан Савета за безбедност у саобраћају Општине Кула, истакао је да је трибина ”Упозори, па помози” још једна у низу активности са циљем да се младима укаже на опасности у саобраћају, и да је акценат кампање на едукацији младих, како поступати у случају саобраћајне незгоде са едукациојом о пружању прве помоћи. Алексић је нагласио да је у доба предновогодишњих празника од круцијаног значаја напоменути колико је вожња под дејством алкохола опасна.

Директорица школе у Руском Крстуру, Наталија Будински, навела ја да је из перспективе школе базбедност ученика примарна, те да је повећање свести о опасности услед незгода у саобраћају и пружање адекватне прве помоћи и те како битан фактор.

Саобраћајне незгоде су постале и глобални и здравствени проблем, рекао је Томислав Петровић из републичке Агенције за безбедност саобраћаја, и да је од изузетног значаја да се млади едукују како да избегну секундарне незгоде и пруже адекватну прву помоћ. Трибина је осмишљена тако да ученике кроз неколико интерактивних квизова научи правилном поступању у овим ситуацијама.

Агенције за безбедност саобраћаја кампању тренутно спроводи у 15 локалних самоуправа у Републици Србији и њом су обухваћени узрасти од предшколараца до средњошколаца, у зависности од града односно општине.

Закон о безбедности саобраћаја одређује дужности физичких лица која се нађу на месту саобраћајне несреће. Прибрано реаговање је од пресудног значаја. Битна је и процена стања угрожених и оспособљеност лица да пружи адекватну помоћ до доласка хитне медицинске службе. Управо је мобилни телефон средство путем кога је данас лако позвати надлежне службе, али употреба мобилног телефона у вожњи такође је узрочник значајног дела несрећа у саобраћају, на шта Агенција за безбедност саобраћаја такође указује.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs