Одржана 10. по реду манифестација „Дани крстурске паприке“

Dani paprike

Манифестација која је постала бренд Руског Крстура, „Дани крстурске паприке“, одржана је протеклог викенда у овом насељеном месту.

Програм је почео гастрономским спектаклом „Изађи ми на теглу“, у оквиру којег је организовано такмичење у припремању ајвара.

Победник такмичења „Изађи ми на теглу“ је екипа „Иван и синови“ из Крушчића, друго место припало је екипи Удружења жена „Рубац“ из Кљајићева, док је треће место заузела екипа под називом „Наш домаћи ајвар“. Победничка екипа је остварила пласман на финално такмичење које ће се одржати у Београду.

Када је у питању туристички аспект, ова манифестација носи са собом огромну важност, а Владимир Станковић, директор Туристичке организације општине Кула, похвално се изразио о Данима крстурске паприке, као позитивној пракси са дугогодишњом традицијом.

„Овде су представљени не само произвођачи паприке, већ и комплетна логистика која је везана за ту производњу. Ми, фактички, хоћемо да будемо препознатљиви на територији Војводине и да имамо своје место на пољопривредној мапи Србије. Овде је велика концентрација произвођача, а тренутно је на терену и велики број купаца, тако да Руски Крстур има своју причу и општина Кула и Туристичка организација општине Кула ће ову манифестацију из године у годину подизати на виши ниво“, рекао је Станковић.

Отварању манифестације присуствовао је председник општине Кула, Дамјан Миљанић, који је нагласио да је локална самоуправа увек спремна да конкретним мерама подржи рад и труд произвођача паприке.

„Општина Кула ће и наредних година подржавати један овакав догађај, којим се симболично обележава берба паприке и читав тај посао по коме је ово место и препознатљиво. Од ове године имамо и такмичење „Изађи ми на теглу“, где су се такмичари надметали у припремању ајвара и то ће бити пракса у наредном периоду. Локална самоуправа чини све да помогне произвођачима паприке, када је производња у питању и када је у питању прерада. Та помоћ се огледа кроз подстицаје за самозапошљавање и отварање нових погона, где су пласиране субвенције од општине и од Националне
службе за запошљавање, тако да се надам да ће се све то наставити и да ће резултати бити још бољи“, закључио је Миљанић.

Лоши временски услови нису покварили концепт манифестације. Након изложбе паприке и других повртарских производа, дефилеа коњских запрега и културно-уметничког програма, у 21 час је одржан концерт сарајевске групе „Валентино“.

„Дани крстурске паприке“ одржани су под покровитељством општине Кула и Туристичке организације општине Кула.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs