Одржана 49. Скупштина Сталне конференције градова и општина: Изабрано ново руководство

Antonio Ratković

У Београду је одржана 49. седница Скупштине Сталне конференције градова и општина (СКГО), којом је председавао градоначелник Сомбора Антонио Ратковић.

Између осталог, на седници је изабрано ново руководство, представљен је и усвојен Извештај о раду за 2021. годину, а потписан је и споразум о додели средстава у оквиру пројекта „Иницијатива за инклузију фаза 3“.

Ратковић је овом приликом представио Извештај о раду СКГО за 2021. годину, рекавши да је Стална конференција градова и општина у протеклом периоду учествовала у изради бројних националних докумената, од Стратегије запошљавања, преко Закона о климатским променама, да је радила и на 20 стратешких докумената и прописа који су у припреми попут Нацрта националне стамбене стратегије, Нацрта закона о циркуларној економији и Нацрта закона о социјалном предузетништву.

Он је истакао да је СКГО пружила велику подршку у успостављању међународне сарадње.

„Међународну сарадњу СКГО одликовало је пружање подршке учешћу делегације Србије у Конгресу локалних и регионалних власти Савета Европе, затим у активностима Савета европских општина и региона, као и у активностима НАЛАС-а. Учествовали смо на шестом дану проширења ЕУ у организацији Комитета региона, а подршка је пружена и представницима националне делегације у Заједничком консултативном одбору Комитета региона ЕУ и Србије. Остваривана је континуирана билатерална сарадња са другим асоцијацијама локалних власти, пружена је подршка градовима и општинама у процесу братимљења, а настављена је и сарадња са Амбасадом Француске“, изјавио је Ратковић.

Делегати 49. скупштине Сталне конференције градова и општина једногласно су подржали Одлуку Председништва о именовању Николе Тарбука на место генералног секретара СКГО.

На овој значајној функцији Никола Тарбук је наследио дугогодишњег генералног секретара Ђорђа Станичића, коме је овом приликом додељена специјална захвалница за успешно вођење СКГО током протеклих 20 година.

Током 49. скупштине Сталне конференције градова и општина одржани су и редовни избори за органе СКГО, а председавајући Сталном конференцијом градова и општина у наредном мандату биће град Лесковац.

Поред Лесковца, Председништво СКГО чине и Сомбор, Београд, Нови Сад, Ниш, Крагујевац, Смедеревска Паланка, Бујановац, Суботица, Сурдулица, Зрењанин, Шид, Беочин, Краљево, Лозница, Ужице, Врњачка Бања, Смедерево, Врање, Медијана, Сокобања, Лазаревац и Младеновац.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије