Од Београда до Новог Сада за пола сата, брзи воз на шинама за девет дана

Србија воз

Успостављањем путничког саобраћаја на брзим пругама Србије средином марта, на релацији од Београда до Новог Сада, а за три године до Суботице и Будимпеште, наша земља ће се наћи раме уз раме са Француском, Белгијом, Немачком и другим европским земљама у којима се путује брзим пругама.

За брзу пругу, Србија је купила три Штадлерова воза “Кис 200”, чија је вредност више од 50 милиона евра. У редовном саобраћају биће коришћена два воза, a трећи до 15. марта стиже у земљу.

“Нисмо могли да претпоставимо да ћемо овако нешто да возимо. Ово је савршенство, сан сваког машиновође”, каже машиновођа Зоран Ђурђевић.

“Кис 200” су најсавременији возови у којима људи путују најмодернијим пругама: опремљен са 314 кожних седишта, пет тоалета и бифеом. Воз је прилагођен и особама са инвалидитетом.

Предност брзих возова је комфор, брзина и то што не загађују животну средину.

Зоран Пузовић из предузећа “Србија воз” каже да се набавком нових возова, улагањем у инфраструктуру унапређује економија Србије.

“Отварају се могућности становништва да у једном граду раде, а живе у другом. Практично, сад ће Београд и Нови Сад бити спојени градови”, истиче Пузовић.

Ако затреба – софтвер преузима управљање возом

Безбедност на српским пругама гарантује опремљеност Европским системом управљања возовима.

“Управљање је доведено до највишег нивоа, као и безбедност воза. С овим системима не постоји могућност саобраћајних незгода, удеса”, објашњава машиновођа.

Пузовић каже да је систем “изузетно аутономан”.

“У случају да машиновођа добије команду да смањи брзину или да заустави воз, систем преузима контролу реакције машиновође. Ако реакција машиновође није адекватна, прво га опомиње, а сам софтвер у возу преузима контролу и управљање возом уколико машиновођа неадекватно кочи – све са циљем да би се воз безбедно зауставио “, објашњава Пузовић.

На пругама Србије наћи ће се и нових 18 електровозова, чија је вредност 112 милиона евра. То ће бити регионални возови који ће саобраћати на целој територији Србије на електрофицираним пругама, максималном брзином од 160 километара на сат.

Управо овим возом 15. марта почеће да се одвија саобраћај брзим пругама Србије, на релацији од Београда до Новог Сада.

Саобраћај ће бити организован “Интерсити” возом, чије ће путовање трајати 36 минута затим “Региоекспрес” возом, чије ће путовање трајати око 40 минута и “Регио возом”, чије ће путовање трајати око 50 минута.

Онлајн куповина карата почиње за десет дана. Први месец по промотивној цени.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови: