Од петка нова изложба у Галерији ,,Меандер“

У петак, 9. априла, у Галерији ,,Меандер“ у Апатину биће постављена нова изложба. У питању је поставка која обухвата слике Тамаре Недељковић Вукша и скулптуре Марка Вукше.

Слике Тамаре Недељковић Вукша настале су у периоду од 2017. до 2020. године. Рађене су техником колажирања различитих материјала – тканина, бојених папирних површина, ручно рађених и рециклираних папира, као и јапанских ,,origami’’ и ,,chirogami’’ папира. Инспирисана јапанском естетиком, дизајном, архитектуром, природом, тканинама, као и јапанским начином живота уопште, настају радови мањих (25×25цм) и већих димензија (1×1м). Игра колажирања, на први поглед неспојивих материјала, резултира разиграним колажима јаког колорита и геометријских форми.

Скулптуре Марка Вукше: простор и линија, попут цртежа у простору тема су одабраних радова. Урађене су у различитим материјалима, дрвету и кованом гвожђу. Оба материјала су погодна за грађење и освајање простора. Изложени су радови галеријског формата као и један рад већих димензија.

Тамара и Марко Вукша су уметнички пар, који, свако у домену своје области и интересовања, ради на сопственој поетици. Иако различити у медију у коме стварају, њихови радови се прожимају, надопуњују, чинећи хармоничну и складну целину. До сада су заједно излагали под називом ТиМ у Зрењанину, Зајечару, Токију, Панчеву и више пута у Београду. Сем ових заједничких ТиМ изложби, они излажу и самостално.

Тамара Недељковић Вукша 2002. године дипломирала је на Факултету примењених уметности у Београду. У статусу самосталног уметника је од 2003. године. Чланица је УЛУПУДУС-а и УЛУС-а. Самостално је излагала 18 пута у Србији, Јапану, Израелу и на преко 170 колективних изложби, бијенала… (Србија, Црна Гора, Словенија, Румунија, Албанија,Шпанија, САД, Немачка, Јапан). Учесница је више уметничких колонија и радионица (Србија, Црна Гора, Румунија, Јапан), те добитница 11 награда у области визуелних уметности.

Марко Вукша је 2001. дипломирао на Факултету примењених уметности, где од 2016. године ради као доцент на предмету Примењено вајарство. Самостално је излагао 20 пута, у Србији, Јапану, Израелу а колективно излагао на 180 изложби, бијенала… (Србија, Црна Гора, Словенија, Румунија, Албанија, Шпанија, Француска, Аустрија, САД, Kина, Немачка, Јапан). Учесник је и организатор више уметничких колонија, симпозијума и радионица у Србији, Црној Гори, Румунији, Kини и Јапану. Постоји 35 његових скулптура у јавном простору и колекцијама у Србији, Kини и Јапану. Добитник је 15 награда и признања за скулптуру у Србији и Француској.

Сви љубитељи уметности поставку ће моћ погледати до 22. априла.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs