Од поноћи јефтиније гориво: Ево колико сад коштају дизел и бензин

gorivo

Уредба Владе Србије о ограничењу цена евро дизела и евро премијума објављена је у Службеном гласнику, а примењује се од суботе.

Већ од поноћи цена дизела је нижа за отприлике пет динара, а бензина за око три динара.

Уредбом је дефинисано да малопродајне цене осталих нафтних деривата нису ограничене и да се слободно формирају на тржишту, али има извесних недоумица.

“Уредбом Владе је одређена максимално дозвољена цена за Евродизел и Европремијум б95. Међутим под та два назива сврставају се све врсте горива укључујући и она адитивирана тако да ће нам остати још времена у наредним данима да са министарствима и Владом видимо да ли су и адитивирана горива сврстана у ту цену или ће цена тих горива моћи слободно да се формира. У сваком случају горива ће бити на пумпама сасвим довољно, колико буде потребно”, каже Томислав Мићовић из Удружења нафтних компанија Србије.

Уредба је ограничена на 30 дана.

“Ако рафинеријске цене, значи цене на велико не порасту у међувремену онда ће бити све мање и више као што је било. Значи садашње цене које су замрзнуте, оне су прилично на нивоу да обезбеђују бензинским пумпама довољно разлике да позитвно послују”, напомиње Небојша Атанацковић, власник бензинске станице.

Ако, међутим, цене на светској берзи и у велепродаји наставе да расту, упућени кажу да бензиске пумпе могу да дођу у ситуацију да гориво продају по цени по којој га и набављају. У то једно међутим спадају и акцизе.

“Код нас је ту захватање дизела око 60 процената, бензина мислим нешто више од 50 одсто, али држава се ево овог пута није одрекла тог свог, да кажемо, колача”, указује Јелица Путниковић, уредница “Енергија Балкана”.

Од земаља у окружењу дизел је скупљи само у Албанији, а најефтинији у Северној Македонији – долар и 36 центи. Када јер реч о бензину, ту смо негде ближе средини. Због тога и цвета бензински туризам, посебно у пограничним местима.

Откако је мађарска Влада одредила максималне цене основних врста горива, становници пограничних насеља у Србији неретко своје резервоаре пуне у Мађарској. Максимална цена бензина од 95 октана и дизела је 480 форинти што је око 160 динара. Тако да се на бензину може уштедети око 10 динара, а на дизелу чак и дупло, јавља дописник РТС-а из Суботице.

Остаје да се велики произвођачи у оквиру ОПЕК-а договоре и да цену сирове нафте врате на прихватљиви ниво јер високе цене ни њима не одговарају.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs