Од почетка пандемије, од коронавируса умрло готово три милиона људи

Од почетка пандемије, од коронавируса умрло је скоро три милиона људи, 138 је оболело а од инфекције се опоравило више од 110 милиона пацијената, преноси РТС.

Кетрин Смолвуд из Европске канцеларије СЗО указује да не би требало ни да се покушава да се предвиди будућност пандемије. Упозорила је да три соја вируса веома забрињавају а да је ситуација на Западном Балкану веома озбиљна.

Кетрин Смолвуд истиче за РТС да је једна ствар која је научена током пандемије то, да не би требало да се покушава да се предвиди будућност.

Указала је да ток еволуције пандемије у свету Европи, Западном Балкану и Србији и у најмањим селима широм света, зависи од три ствари – акција појединаца, заједница, акција влада и начина на који се вирус развија и мутира. 

  • Не можемо предвидети шта ће се десити. У овом тренутку не треба да кажемо да смо протраћили последњих 16 месеци, већ да наставимо да се придржавамо индивидуалних мера да би се спречило ширење болести, нагласила је Смолвуд.

Додала је да се сада већ доста познаје вирус. У почетку је ситуација била релативно стабилна али се у протеклих неколико месеци сам вирус веома развио јер се преноси с особе на особу и сваки пут кад се то деси долази до репликације и до могућности да мутира. Такође, навела је и да се још много тога о вирусу не зна и да морамо да учимо. 

Упозорила је да је скоро већ два месеца на глобалном нивоу пораст случајева и забрињавајућа ситуација у скоро свим регионима света.

Истиче да је у Јужној Америци је значајан пораст преноса заражавања, у Бразилу, затим у Јужној Азији, у Индији.

Када је реч о Европи, казала је да је, од укупно три милиона умрлих у свету милион у Европи.

  • Висока је стопа заражавања и преноса инфекције, велики број хоспитализованих и оптерећеност здравственог система. То значи да морамо да се освестимо како би смо предузели све мере и смањили стопу заражавања. То неће моћи да се уради за две недеље, оценила је Смолвуд.

Када је реч о западном Балкану, навела је да је ситуација веома озбиљна и да мора бити свесно чињенице да су болнице и даље изузетно оптерећене.

  • Имамо ситуацију где болнице морају да изврше пренамену својих капацитета, а то значи да се ремете и одлажу друге врсте медицинских услуга, а то опет значи да ће доћи до пораста оптерећења здравственог система и убудуће. То значи да морамо да применимо све мере без чекања да би се спустила стопа заражавања, поручила је Смолвуд.

Најавила је за неколико дана посету регионалног директора за Западни Балкан где ће блиско сарађивати с представницима свих земаља како би се бројке заражавања смањиле.

Упозорила је да у Европи није вакцинисано ни близу довољно људи да би се ушло у неку нову фазу пандемије и да би било опасно ако би се мислило да то није тако. Прва фаза је била заснована на веома ограниченом броју ковид вакцина и добили су их само они најугроженији а то су здравствени радници, старији људи и они који већ болују од неке болести.

  • У зависности од земље постоје велике разлике, неке су земље дошле до 10, 15 одсто вакцинисаних а неке и много више. Ту разлику морамо да смањимо тако што ћемо вакцинисати више угрожених људи у свим земљама Европе, рекла је Смолвуд.

Навела је и да су земље Западног Балкана  већ примиле своју прву испоруку вакцина из Ковакс програма а да ће нову количину из тог механизма добити у другом делу ове године. Када је реч о конкретним датумима то ће се саопштити свакој земљи кроз програм Ковакс механизма, јер све зависи од глобалног ланца снабдевања.

Истакла је да се прате сви сојеви вируса и да их има много. Три конкретна соја су посебан разлог за забринутост јер потенцијално мењају способност вируса да се шири или мењају начин на који се болест шири у телу.

Наводи да је прва варијанта британски сој, и да је сада присутан у већини европских земаља а то значи да је заменио све варијанте првобитног вируса који кружи Европом.

Други сој је онај који је први пут идентификован у Јужној Африци и он се такође брже преноси и доноси нове мутације што га чини отпорнијим на вакцине и има га мање у Европи.

Трећи сој је, откривен у Бразилу и широко је заступљен у Јужној Америци и такође се повезује с већом стопом заразе и могућношћу да буде отпоран на вакцине. Најмање је заступљен у Европи. Већина тих пацијената су путници који су дошли из Јужне Америке.

Смолвуд је нагласила да СЗО помно прати мутације вируса и да не постоје препоруке да се нешто измени у правилнику вакцинације.

  • Кључно је да не треба да променимо начин реакције јер је то исти вирус. Могуће је да је делотворност неких вакцина у случајевима мутираних вируса мања али то не значи да она не делује. Могуће је да ће у неком будућем тренутку морати да се да и нека додатна доза вакцине и то ћемо посматрати и редовно прилагођавати. Ми се припремамо за то, али кад је реч о првом кругу вакцине препоручујемо да од две дозе које примају приме исту вакцину истог произвођача, поручила је Кетрин Смолвуд из Европске канцеларије СЗО.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs