Од суботе у Аустрији дозвољено асистирано самоубиство! Ево ко доноси одлуку о томе и ко испуњава услове

Bolnica

Од суботе, одрасли који су неизлечиво болесни или имају трајно, исцрпљујуће стање, могу да се одлуче за помоћ и асистирано самоубиство.

Парламент Аустрије је усвојио нови закон у децембру, а након одлуке уставног суда о том питању, нова пракса ће бити строго регулисана, док ће сваки случај процењивати два лекара од којих би један морао да буде стручњак за палијативну медицину, преноси Тањуг.

Званичници кажу да је аустријска Влада издвојила средства за развој палијативног збрињавања како би се обезбедило да нико не одлучи да умре уколико су доступне неке друге опције.

Асистирано самоубиство, у којем се некоме дају средства да оконча сопствени живот, легализовано је у суседној Швајцарској и у још неколико европских земаља, укључујући Шпанију, Белгију и Холандију.

Како додаје британски јавни сервис, „активна помоћ у самоубиству остаће забрањена у Аустрији“, а нова правила експлицитно искључују малолетне особе или особе са менталним здравственим проблемима.

Одрасли који желе да окончају свој живот морају имати валидну дијагнозу и потврду да су способни да самостално одлучују.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.