Од уторка нови круг пријаве за још 100.000 туристичких ваучера

Putovanje

Влада Србије одобрила је нових 500 милиона динара за поделу још 100.000 туристичких ваучера, а нови круг пријаве грађана који имају право на коришћење субвенционисаног одмора у Србији почеће у уторак, најавио је данас државни секретар у Министарству туризма и омладине Урош Кандић.

„У сарадњи са Поштом Србије, од уторка крећемо са новим кругом пријаве. Оставили смо неколико дана грађанима да би могли да изврше резервацију код угоститеља којих на листи оних који примају ваучере има негде око 4.300. Очекујемо да ће ово бити веома успешна акција, прошли пут су фактички ваучери подељени за непун дан. Очекујемо да ћемо и у уторак успешно завршити и овај круг“, рекао је Кандић.

На питање колико је подела ваучера утицала на развој туризма, Кандић каже да је то изузетно делотворна мера, једна од најбољих мера за развој домаћег туризма.

„Најпре је спасила домаћу привреду од пропасти у ковид кризи, повећала знатно број домаћих туриста и када су прошле ковид мере, продужила је сезону у Србији“, навео је Кандић.

Кандић каже да је и те како повећан број оних који се пријављују у систем е-туриста и да је домаћа туристичка привреда, посебно домаћа сеоска газдинства, схватила значај легалног пословања, не само због акције ваучера већ и због погодности које могу имати када је реч о добијању кредита и подстицаја.

Расте број и домаћих и страних туриста

Упитан шта је показала статистика када је реч о утицају инфлације на туризам, Кандић је рекао да статистика у првих пет месеци ове године показује да ћемо поново имати рекордну туристичку годину, чак бољу и од 2022. која је премашила 2019. и да инфлација не утиче на туризам.

„Имамо укупан раст долазака и домаћих и страних туриста између 16 и 17 одсто, а раст страних туриста је дупло већи, дакле 33 одсто, све то указује да ћемо имати добру годину“, навео је Кандић.

Нагласио је да је када је избила корона криза први настрадао туризам, да је постојала бојазан да ће се веома тешко опоравити.

„Међутим, како се сада ствари одвијају и код нас и у свету, чини се да то иде много брже него што смо и сами очекивали тако да је Србија међу водећим земљама у Европи када је у питању опоравак нашег туристичког тржишта, тачније раст је најдинамичнији и најбржи“, рекао је Кандић.

Изразио је задовољство што из године у годину расте број домаћих туриста на туристичким дестинацијама у Србији, наводећи да је број долазака 2015. био око 1,3 милиона, а да је сада два милиона.

Очигледно је, додаје Кандић, да је бољи и туристички промет домаћих туриста.

„У првих пет месеци био је нешто слабији кад се упореди са страним туристима. По свему судећи, на то су утицале кише у мају у јуну“, рекао је Кандић.

Државни секретар је навео да се дешавају позитивне промене код страних туриста и да је најсвежији пример кинеских туриста који су почели интензивније да долазе у Србију.

Приметан је, каже Кандић, пораст броја ноћења кинеских туриста око 58 одсто, иако један део њих остаје краће, неки остају и до 14 дана што до сада није био случај.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.