Од јесени нови програм рада у ПУ „Пчелица“ Апатин

Apatin - Dubravka Korać

У Предшколској установи „Пчелица“ у Апатину, 1. септембра почеће се са применом нових основа Програма рада са децом, чији ће назив бити „Године узлета“.

„Година узлета“ је различит програм и уопште приступ раду са децом предшколског узраста, који се односи на нови теоријски и практични концепт непосредног васпитно-образовног рада, затим на промену и преобликовање простора у коме деца бораве, јачање веза са породицом и грађење партнерског односа са родитељима. Посебно значајно је грађење партнерских односа са локалном средином у којој вртић делује, као и коришћење свих расположивих ресурса средине у којој живимо – предузећа, занатских радњи, Галерије, Библиотеке, Културног центра, школи, удружења грађана, културно-уметничких друштава, спортских удружења и клубова, удружења пчелара, ловачких друштава, излетишта, рибњака, пољопривредних газдинстава, сеоских дворишта, шеталишта, шума, обала реке и сл. Дакле, свих оних места, а не само простора вртића, где деца могу да уче кроз сопствено ангажовање и кроз експертске приче, посматрањем, истраживањем, постављањем питања и тражењем одговора.

Председница општине, Дубравка Кораћ, данас је заједно са директорком ПУ „Пчелица“, Биљаном Мандић, обишла вртић у Блоку 112, где је имала прилику да чује и види све оно што се у претходном периоду урадило како би се васпитачи и деца прилагодили новом програму.

Припреме за нови Програм одвијале су се кроз обуку васпитача, медицинских сестара, стручних сарадника и директора, кроз усвајање нових докумената, путем вебинара, акредитованих програма и сл. Један од захтевнијих послова је био рад на промени простора у којима бораве деца – радних соба, ходника, гардероба, дворишта, холова… Све је то рађено уз велико ангажовање васпитача, сестара и другог особља установе, као и кроз огромну и несебичну помоћ родитеља, чланова породица запослених, предузећа „Војводинашуме“ Апатин, „Джими транс“ Пригревица, „Сомборелектро“ Сомбор, „Електроселенча“ Сомбор, Апатинска пивара (палете), ЈКП „Наш дом“ Апатин, „ Пинћир БИО“ Апатин, „Алма“ Апатин, „Кастел“ Апатин, „Фид Тим“ Свилојево, „Аутоцентар“ Апатин, СЗР „Јавор“ Апатин, те уз помоћ и подршку људи добре воље.

“Добробит детета – то је императив Програма. Свако дете је посебно, аутентично, индивидуално биће, које расте и развија се сопственим темпом, са сопственим могућностима и потребама, у својој јединственој породици из које долази у установу. Ми смо ту да подржимо дететов развој, при том поштујући све напред наведено”, рекла је директорка ПУ „Пчелица“ Биљана Мандић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије