Од јуна суфинансирање трошкова замене столарије у домаћинствима

Потпредседница владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић најавила је да ће у јуну почети да ради Управа за енегетску ефикасност, која ће до 50 одсто суфинансирати трошкове замене столарије у домаћинствима, као и да ће до краја лета бити реализовани први јавни позиви, пренои Блиц.

  • Хоћемо да пробамо да прве јавне позиве завршимо до краја лета, то значи да на јесен већ један део људи може да крене у тај посао, а да до Нове године можемо да кажемо да је покренуто бар 10 одсто домаћинстава да мењају столарију, рекла је Михајловић гостујући у Уранку на ТВ K1.

Министарка истиче да има довољно новца у буџету, али да ће се користити и средства међународних финансијских институција.

Kаже да ће јавни позиви бити организовани преко локалних самоуправа, као и да ће процену трошкова замене столарије вршити државне комисије, али и комисије локалних самоуправа.

Напоменула је да у Србији има око три милиона домаћинстава на које се то односи, али да ће се столарија мењати и на јавним објектима.

Kако би то изгледало на примеру стана од 60 квадрата?

Kако је Блиц недавно писао, за такав стан за замену столарије потребно је око 1.500 евра, 25 процената би дошло из Управе за енергетску ефикасност бесповратно, 25 процената би требало да дође из јединице локалне самоуправе, а 50 процената (750 евра) од самог домаћинства.

Држава ће направити и посебне програме за социјално угрожено становништво како би и оно могло да замени столарију.

  • Ми данас трошимо четири пута више топлотне или електричне енергије по стану у односу на земље ЕУ. Значи, заиста бацамо производњу једне електране годишње, зато што немамо добро изоловане прозоре или имамо лоша врата, или нам цела зграда није добро изолована, више пута је образлаган разлог за овакав потез државе из ресорног министарства.

Министарка је најавила и да ће се наредних деценија гасити темоелектране.

  • Морамо да направимо план како ћемо наредних деценија да гасимо термоелектране. Људи морају да буду свесни да неће бити термоелектрана за неких двадесетак или 30 година, али ћемо све производити, струју и топлотну енергију из обновљивих извора – значи хидроелкетрана, гасне и соларне електрана, затим електране на енергију ветра, биомасу и слично, јер више немамо новца да плаћамо те емисије, напоменула је Михајловић.
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије