Од 1. априла зимске гуме мењамо за летње

Зимски пнеуматици мењају се за летње у четвртак, 1. априла. Иако је законски предвиђено да се зимске гуме користе од 1. новембра до 1. априла, није нужно да се оне замене баш у четвртак. Знамо колико је опасно зими возити на летњим гумама, али није препоручљиво ни лети возити зимске гуме које на високим температурама немају баш добре карактеристике као летње.

Новинар РТС-а, Драган Милутиновић, који је стручњак за саобраћај, рекао је да има возача који прескачу зиму, држе летње гуме, не возе кад је снег и лед и чекају 1. април да возе аутомобиле.

Замена гума, према његовим речима, није толико проблематична као некада с обзиром на то да су гуме појефтиниле и приступачна је цена домаћих гума.

Објашњава да је велика разлика у и трагу кочења и квалитету, зимске гуме се брже троше лети, на ниским температурама показују своје квалитете, а летње гуме на летњим месецима имају своје квалитете.

  • У принципу било би добро да свако има по комплет гума, готово да нема аутомобила половњака са запада да није имао два комплета, тамо је то врста нормалности међу возачима, подвлачи Милутиновић.

Говорећи о универзалним гумама стручњак каже да су оне нека врста прелазне варијанте и не би их препоручио.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије