Од 1. октобра паклица цигарета иде и до 650 динара?

Cigare

Уколико се усвоји Предлог закона о изменама и допунама Закона о акцизама, од 1. октобра пушаче очекује ново поскупљење цигарета. Практично, то значи да ће у државну касу уместо садашњих 84,25 динара ићи 90,99 динара по пакли. Колико више, за сада је неизвесно, али оно што је извесно то је да је код цигарета, где се по досадашњем календару два пута годишње, почетком јануара и јула, увећавала специфична акциза за 1,5 динара, поскупљења ишла на 10 динара по пакли.

Ипак, можемо очекивати да ће и произвођачи у овом случају реаговати повећајнем цена пропорционално повећању акциза. Пошто ће се након усвајања овог Закона, направити преседан, односно у 2023. години ће се забележити и трећа корекција овог намета и то за 6,74 динара, “шушка” се да би због тога за месец дана и дуванџије могле да направе свој преседан. Тренутно најјефтинија паклица цигарета кошта 320 динара, а најскупља око 610, а након потенцијалног повећања цена оне би могле да коштају и од 360 до 650 динара (ако то поскупљење буде истих пропорција као и претходна).

Цигарете ће поскупљивати све до краја 2025. године

Оно што теши је то што је члан 14 предлога новог Закона предвидео да ће се након 1. јанура 2024. наставити са устаљеном праксом да се специфична акциза коригује навише два пута годишње и то све до краја 2025. године. Та корекција ће у том новом акцизном календару бити по 1,62 динара навише па би на крају 2025. године требало да да држава у своју касу убаци чак 97,47 динара по пакли. Оно што треба да се зна то је да пропорционална акциза од 33 одсто,остаје непромењена.

Треба да се зна да ништа јефтиније неће проћи ни они који су класичне цигарете заменили електронским, јер и течност за њихово пуњење имаће корекцију од осам процената. У тој групи су и љубитељи несагоревајућег дувана а од 1. јануара 2024. године и они који користе никотинске врећице, које се уводе као нови акцизни производ.

Све те новотарије уводе се како би се Србија ускладилила са стандардима ЕУ, по којима би до 2025. године држава уместо садашњих нешто више од 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици. Све то се наводи у образложењу Закона али и очекивања државе да након нове акцизне политике, поскупљење цигарета може да доведе до смањења корисника овог порока.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs