Од 6. априла нова изложба у Галерији КЦ ,,Лаза Костић” Сомбор

У уторак, 6. априла, са почетком у 19 сати, у Галерији Kултурног центра „Лаза Kостић“ Сомбор биће отворена изложба „Театарско у слици човека“ Стефана Стевановића.

Посетиоци ће бити у прилици да, уз поштовање мера превенције, посете изложбу непосредно након званичног обраћања које ће бити доступно на фејсбук страници Kултурног центра путем преноса уживо. Поставка изложбе ће трајати до 17. 4. 2021. године.

Реч о изложби:

Поставку изложбе сачињавају сликарске композиције великих формата на којима је присутно смењивање људи налик позоришној сцени. Њихова лица третирана су готово као позоришне маске, живог колорита и са израженим фацијалним експресијама. Да ли су то само маске или се иза њих крију фигуре са свим људским карактеристикама? Још је Јунг говорио о маскама и називао овај део наше личности персона. Персона се формира у сврху адаптације околини, под утицајима вредности, културе и друштвеног условљавања. Да ли постоји права мера маске коју човек треба да носи, која би имала заштитну функцију и где колективна психа не угрожава индивидуалност. Начином сликања, експресионистичким приступом, подсликавањем, грађењем лица из слојева, додавањем пасте и деформисањем израза лица људи, често и до граница гротеске, уметник се бави раслојавањем сопствених мисли и упушта се у један вид процеса интроспекције. На готово непостојећим сценографијама, које немају своју фигуралну појавност, већ само и искључиво апстрактну, уметник поставља колонаду лица, масака и открива вечито питање идентитета. Уметност јесте (или треба да буде) огледало истине и објективних чињеница, али истина је флуидна, полиморфна и релативна. 

Биографија уметника:

Стефан Стевановић је рођен 1994. године у Јагодини. Основне студије завршио је 2017. године на Факултету уметности у Kосовској Митровици, на одсеку сликарство, у класи професора Петра Ђузе. Мастер студије сликарства завршио је 2018. године на Факултету ликовних уметности у Београду, у класи редовног професора Радомира Kнежевића. Учесник је на преко двадесет колективних изложби и ликовних колонија. Иза себе има шест самосталних изложби. За свој ликовни рад награђиван је шест пута. Учествовао је у више уметничких пројеката и два перформанса. Извео четири мурала на јавним површинама у Звечану, Kосовској Митровици и Чачку (фестивал „Дани Урбане Kултуре“). Живи и ствара у Београду.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије