Окончана мисија ОДКБ: Војници напустили Казахстан, чланови породице бившег председника поднели оставке

Misija

Након што је и последњи авион слетео на аеродром у Иванову у Русији, одржана је пригодна церемонија добродошлице.

Свих десет руских траспортних војних авиона са припадницима Оружаних снага Руске федерације из мировног контингента Организације Уговора о колективној безбедности (ОДКБ) вратили су се из мисије у Казахстану и слетели на аеродром у Иванову у централној Русији, саопштено је данас из министарства одбране РФ.

Након што је и последњи авион слетео на аеродром у Иванову, одржана је пригодна церемонија добродошлице.

Потом су припадници руске војске са својом опремом транспортовани у своје матичне базе, саопштило је руско министарство, преноси ТАСС.
Белоруске војнике на аеродрому у Минску дочекао је председник Александар Лукашенко лично и том приликом захвалио им се на свему што су урадили током боравка у Казахстану.

Оставке чланова породице бившег председника

Два члана шире породице бившег председника Казахстана Нурсултана Назарбајева дала су оставке на руководеће положаје у државним компанијама за транспорт нафте и гаса, саопштио је данас Суверени фонд Казахстана.

Нурслултан Назарбајев, лидер Казахстана током три деценије – до оставке 2019. године – задржао је широка овлашћења све до прошле недеље, када је његов наследник Касим Жомарт Токајев преузео место председника Савета безбедности усред насилних протеста, преноси Ројтерс.

Бивши 81-годишњи лидер није се појављивао у јавности од избијања протеста 4. јануара, а критички интонирани коментари о Токајеву подстакли су спекулације да су се њих двојица посвађали пре него што је Токајев дефинитивно избацио из политичке игре свог бившег ментора.
У суботу је државни фонд Самрук-Казина саопштио да су Каират Шарипбајев и Димаш Досанов, који су поднели оставке, били извршни директори државних компанија за нафтоводе Каз-Транс Оил и оператера нафтовода за природни гас Казак Газ.

Шарипбајев је ожењен Даригом Назарбајевом, најстаријом кћерком бившег председника, потврдио је њен син на друштвеним мрежама, али ни Шарипбајев ни Дарига Назарбајева нису коментарисали своју везу.

Досанов је муж Алије Назарбајеве, најмлађе кћерке Нурсултана Назарбајева.

Токајев је ове недеље рекао да би желео да Назарбајевљеви сарадници поделе своје богатство са јавношћу тако што ће давати редовне донације новооснованој добротворној фондацији.

Власти Казахстана саопштиле су данас да су притвориле заменика министра енергетике и неколико других званичника за које верују да су одговорни за „неоправдано“ повећање цена горива које је изазвало масовне, насилне протесте широм те централноазијске земље.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs