Око 240 Рохинџа избеглица код обале Индонезије, мештани им не дају да пристану

Izbeglice

Око 240 муслимана Рохинџа, укључујући жене и децу, избеглих из Мјанмара, налазе се код обала Индонезије након што су два пута локални становници одбили да им дозволе да пристану.

Званичници су навели да је брод покушао да пристане у округ Аће Утара, у индонежанској провинцији Аће, у четвртак по подне, али је отпловио неколико сати касније, пренео је АП.

То је од уторка четврти брод који је стигао до најсеверније индонежанске провинције.

Остала три су стигла у друге округе и дозвољено им је да пристану.

У округу Аће Утара, међутим, локални становници су изјавили да неће да прихвате најновију групу избеглица, јер су Рохинџе неколико пута долазили у ту област и правили проблеме.

„Из хуманитарне перспективе, ми смо забринути, али из друге перспективе, они изазивају пометњу. Пружили смо им уточиште, али такође, не можемо да их примимо“, рекао је Саифул Афвади, вођа подокруга Муара Бату.

Рахмат Карполо, старешина села, рекао је да мештани не желе да прихвате избеглице јер на основу претходних искустава, Рохинџе беже из склоништа у која су смештени.

Више од 700.000 Рохинџа муслимана побегло је из већински будистичког Мјанмара у избегличке кампове у Бангладешу након прогона које је предводила војска у августу 2017.

Они наводе да су кампови пренасељени и да морају поново да оду у потрагу за бољим животом.

Већина избеглица које су напустиле кампове морским путем покушале су да стигну до Малезије, али су многи успут завршили у Индонезији.

Министарство спољних послова Индонезије у четвртак је у саопштењу навело да та земља није потписница Конвенције о избеглицама из 1951. године, па нема ни обавезу ни капацитет да смести избеглице, а камоли да обезбеди трајно решење за њих.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs