Око 70.000 људи на улицама Прага против политике Владе

Prag

Око 70.000 људи изашло је на улице Прага да протестује против владе, тражећи од владајуће коалиције да уради више по питању контроле повећања цена енергената, а такође су дигли глас и против Европске уније и НАТО-а.

Организатори демонстрација, који долазе из бројних десничарских група, затим, мањих група, међу којима је и Комунистичка партија, рекли су да Чешка треба да буде војно неутрална и да треба да обезбеди директне контакте са добављачима гаса, укључујући и Русију.

“Циљ наших протеста је захтев за променама, желимо да се реши питање цена енергената, посебно струје и гаса, јер ако се не реши, то ће уништити нашу економију ове јесени”, рекао је један од организатора Јиржи Хавел за сајт iDNES.cz.

Премијер Петр Фијала, који води коалицију коју чине пет партија, рекао је за ЦТК њуз да демонстрантима у срцу нису били најбољи интереси за државу.

“Демонстрације на тргу Венцеслас су сазвале снаге које су проруске, блиске екстремним ставовима и раде против интереса Чешке”, рекао је Фијала.

Полиција је саопштила да је око поднева било око 70.000 демонстраната.

Протест на Вацлавском тргу у центру града одржан је дан након што је влада преживела гласање о неповерењу усред тврдњи опозиције да не делује против инфлације и цена енергената.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs