Окршај у Уједињеним нацијама: Овако је премијерка Ана Брнабић демонтирала лажи Вјосе Османи

Ana Brnabić

Седница СБ УН о извештају УНМИК-а о Косову и Метохији изазвала је буру и пре него што је почела. Близу зграде Уједињених нација, где се одржавала седница окупило се више десетина Албанаца, а учесници протеста су изгазили заставу Србије.

Бурно је било и на самој седници СБ УН на којој су оштро супроставили ставове премијерка Србије Ана Брнабић и тзв. председница тзв. Косова Вјоса Османи. Колико год се косовски Албанци трудили да убеде и себе и друге да су некаква независна држава, и овога пута се у УН показало ко је права држава а ко није, нити ће икада бити.

За Уједињене нације Србија је држава, а Косово није

Док је испред председнице Владе Србије Ане Брнабић стајала плочица Република Србија, испред Вјосе Османи је стајало само њено име. Као и увек када је у питању представљање тзв. Косова у Уједињеним нацијама. Да се по том питању ништа неће променити, показао је и говор руског излагача у СБ УН , амбасадора Василија Небензје, који је још једном потврдио да по овим питањима Русија стоји чврсто уз Србију, што значи да Косово никада неће бити примљено у УН. Подсећамо да Русија као стална чланица СБ УН има право вета, као уосталом и НР Кина, која такође Србију чврсто подржава по питању територијалног интегритета.

Знају све то и косовски Албанци, па стога и не чуди њихова нервоза која је била видљива И пре и током саме седнице СБ УН. Тешко да је случајно то што су се баш сада пред ову седницу одлучили за толики степен провокације, попут протеста на ком су скрнавили српску заставу. Обзиром да је протест организовао члан градског већа Њујорка и познати албански лобиста, можемо и то тумачити као један вид притиска на нашу земљу.

Премијерка Брнабић очитала лекцију Вјоси Османи

Док Аљбин Курти терорише Србе у нашој јужној покрајини, Албанци, део међународне заједнице, па чак и део опозиције максимално појачавају притиске на нашу земљу, а све у крајњем циљу да се Косово и Метохија издвоји из састава Србије. На седници која је одржана синоћ у УН, видели смо координисани наступ албанског представника у УН и тзв. председнице Косова, Вјосе Османи. Премијерка Србије, Ана Брнабић, жустро, а достојанствено изнела је ставове Србије, а који су и у складу са међународним правом и важећом резолуцијом СБ УН 1244. И председник Србије, Александар Вучић истакао је да је веома задовољан како је премијерка представила ситуацију у јужној покрајини током говора у УН, а истакао је да у наредним данима очекује још притисака на нашу земљу по овом питању.

Вјоса Османи је по ко зна који пут изнела небулозне оптужбе на рачун Србије, овај пут искористивши за то говорницу у УН. Оптужбе се односе на наводну умешаност Србије у догађаје у Бањској од 24 септембра. Тзв. председница је навела и да је ,, Србија покушала да анектира север Косова по моделу Крима“. Морала је да спомене Крим, да би пред својим западним покровитељима покушала да Србију представи као малу Русију, а Александра Вучића као малог Путина. Заборавила је Османи да Србија не може да анектира нешто што је већ њено, јер и север Косова, као и југ – све је то Србија. У свом суманутом исказу оптужила је председника Србије Александра Вучића ,, да жели да освоји још више територије“ а врхунац безобразлука је била оптужба да Срби на Косову ,, нападају сами себе“.

Живадин Јовановић: Седница СБ УН имала далеко већи значај од претходних, излагање премијерке Брнабић значајно из више разлога

Како оцењује протеклу седницу СБ УН и излагање председнице Владе Србије Ане Брнабић, у ком формату сматра да је могуће пронаћи решење за нашу јужну покрајину, питали смо некадашњег министра спољних послова Савезне Републике Југославије и председника Београдског форума за свет равноправних, Живадина Јовановића.

– Последња одржана седница СБ УН поводом извештаја УНМИК-а има далеко већи значај од претходних, како због узавреле ситуације на Косову и Метохији, тако и због глобално заоштрене ситуације, а пре свега због најновије ескалације на Блиском Истоку. Због тога што је линија ескалације на Косову и Метохији узлазна у последње време, а нарочито након догађаја у Бањској од 24. септембра, али и због глобалне кризе, сада је била огромна пажња међународне заједнице и светске јавности усмерена на ову седницу – иситче Јовановић и додаје:

– Оно што је било веома значајно у излагању премијерке Ане Брнабић, јесте то што је она изнела конкретне податке о ситуацији у нашој јужној покрајини и реалном стању на терену, а они имају знатно јачу тежину и одјек у односу на неке уопштене приче. Тако је светска јавност могла да се упозна и са чињеницом да је у последње време број Срба на Косову и Метохији смањен за чак десет посто, што су подаци који потврђују какво се етничко чишћење спроводи над нашим народом.
Друга значајна ствар је то што је премијерка својим наступом и подацима успела да демантује извештај УНМИК-а, у коме је било фраза о некаквом напретку и који је заправо био представљање ситуације у покрајини лепшом него што она јесте. Није случајно то што је УНМИК покушао да прескочи све оно што је премијерка навела у свом излагању – каже наш саговорник.

– Значајно је и то што је Србија сада снажно реафирмисала своју приврженост Резолуцији СБ УН 1244 која је једини међународноправно валидан документ о Косову и Метохији. Србија је спремна на дијалог и компромис на основу међународног права, а важно је што се и овај пут показала принципијелна подршка Русије и Кине по том питању, алии не само њих, јер и друге чланице СБ УН то схватају – рекао је Јовановић.

На питање да ли су УН једини формат у коме Србија може рачунати на праведно решење и по чему се питање Косова у Уједињеним нацијама разликује у односу на преговоре који се око њега воде у бриселском формату ЕУ, Јовановић одговара:
– ЕУ је показала да није статусно неутрална и да се у целокупном процесу преговора води искључиво методама притисака, уцена, преваре Србије. Да би се повели истински и праведни преговори, неопходно је изместити их из формата ЕУ, која је доказала да није томе дорасла.

Државнички одговор на албански безобразлук и провокације

На ове надреалне испаде Вјосе Османи, реаговала је премијерка Србије Ана Брнабић, говорећи неострашћено, језиком чињеница и изневши том приликом и неке шокантне податке, који најбоље показују колико је ситуација у нашој јужној покрајини алармантна.

– Вероватно бих могла да одговарам сатима на оно што је говорила госпођа Османи и албански амбасадор. Али даћу вам само неколико примера, да вам покажем како то изгледа и у теорији али и у пракси. Ми смо чули од госпође Османи да је такозвано Косово конструктивно и посвећено дијалогу. Оно што нисмо чули јесте зашто то Косово није имплементирало Бриселски споразум и формирало Заједницу српских општина већ више од десет година. То је показатељ колико су они заиста конструктивни. Београд је испунио све своје обавезе проистекле из Бриселског споразума. Приштина није имплементирала ниједну једину реч. Е толико су конструктивни и посвећени – рекла је Брнабић и осврнула се и на угрожавање верских права Срба на Космету :

– Чули сте да су српски православни манастири високо заштићени на такозваном Косову. Или, да вам објасним. Ви нисте чули српски православни манастири, ви сте чули православни манастири. Такозвана председница такозваног Косова не може чак ни да изговори реч Србија. Она каже православни манастири, а неће да каже српски православни манастири. А да вам кажем како су заштићени српски православни манастири. Гуглајте – Високи Дечани. Не верујте мени. Идите на гугл. Један од наших најзначајнијих православних манастира на Косову и Метохији. Оно што ће вам прво изаћи јесте да је на листи седам најугроженијих културних добара у Европи. Ето како су заштићени и безбедни. Ово каже Европа Ностра, не каже Ана Брнабић, не каже Србија – изјавила је председница Владе и додала:

– У мају 2016. године, такозвани косовски уставни суд потврдио је власништво манастира Високи Дечани над неколико хектара земље. Упркос овој „судској“ одлуци, она још није имплементирана. И да вам кажем, манастир Високи Дечани је једини религијски објекат на свету који је под константном заштитом безбедносних снага, већ више од двадесет година. Е, толико су безбедни и заштићени српски православни манастири – рекла је Брнабић.

Куда даље

Понашање приштинске стране у последње време, закључно са сулудим наступом Вјосе Османи за говорницом УН , показују да немамо много чему добром да се надамо од стране косовских Албанаца и да они нису привржени никаквом дијалогу и компромису, већ само језику силе. Нажалост знамо и ко стоји иза њих у овом тренутку, па преговарати морамо и гледати како да сачувамо наш народ на Косову и Метохији. Премијерка је имала одличан састанак и са генералним секретаром УН, Антониом Гутерешом, а председник Србије је најавио да ће за неколико дана опет ићи у Брисел на преговоре. Србија је искористила добро ову седницу да упозна светску јавност са правим стањем на терену и да покаже свима ко је главни узрочник свих криза на Космету, а то је Аљбин Курти. Који можда мисли да је у овом тренутку свемоћан и да може да ради шта хоће, али многе су окупације прошле, па ће и његова. Можда може како хоће, али не и докле хоће. Јер, тврд је орах воћка чудновата, а на српском ораху су зубе поломили и далеко јачи окупатори од њега.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs