Оловни бензин коначно отишао у историју, потрошене последње залихе

Након што су прошлог месеца потрошене последње залихе бензина са оловом на свету означен је крај његовог коришћења, саопштио је Програм за животну средину Уједињених нација (УНЕП). Кампања УН-а за обуставу коришћења бензина са супстанцом која представља велику опасност по здравље људи и животну средину трајала је 19 година.

Агенција је навела да бензин загађује ваздух, земљу и воду за пиће и може изазвати болести срца, мождани удар и рак.

Нека истраживања су показала да штети развоју мозга, посебно код деце.

У саопштењу УНЕП-а се наводи да је престанак употребе оловног бензина након једног века означио “огромну прекретницу”.

  • Оловно гориво укратко илуструје све врсте грешака које је човечанство чинило на свим нивоима наших друштава, изјавила је Ингер Андерсон, извршна директорка УНЕП-а.

Те грешке су, према њеним речима, довеле до климатских промена, загађења и а губитка биодиверзитета, али да глобални одговор на олово у гориву показује да “човечанство може да учи на грешкама и да их поправља”.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес изјавио је да данас славимо врхунац глобалног, вишедеценијског напора да се свет ослободи олова у бензину.

  • Ово постигнуће ће спречити више од милион преурањених смрти сваке године и заштитити децу од изложености олову. Наставимо са изградњом чистије и зеленије будућности за све, рекао је Гутерес.

Токсичност олова је препозната још у римско доба. Ипак, почео је да се додаје бензину почетком двадесетих година прошлог века како би аутомобиле учинио моћнијимa. Oд тада се користиo у свим “бензинцима” глобално, све до седамдесетих година прошлог века, када су богатије земље почеле постепено да га избацују из употребе.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије