Олујни ветар јачине 200 км на сат откинуо део црквеног торња у Британији

Crkva

Снажна олуја Јунис стигла је у петак на подручје Велике Британије. Овај циклон карактеришу удари ветра од готово 200 километара на сат који су изазвали прекиде снабдевања електричном енергијом у појединим деловима државе.

Британска метеоролошка служба саопштила је да је на острву Вајт, када је олуја Јунис захватила југ земље, забележен налет ветра од 196 километара на сат, за који се сматра да је најјачи икада у Енглеској.

Становништво Уједињеног краљевства још једном је принуђено да остане у домовима, али овог пута не због епидемије корона вируса, већ да би се заштитили од снажне олује која је стигла са подручја Атлантског океана.

Премијер Борис Джонсон рекао је да је војска у приправности да помогне онима који ће бити погођени олујом Јунис. У Држави Велс на западу Уједињеног краљевства у граду Сомерсет олујни ветар уништио је торањ цркве светог Томе која је изграђена средином 19. века. Снимак објављен на Твитеру на коме се види рушење торња цркве има два милиона прегледа.

Погледајте како снажна олуја Јунис уништава торањ цркве.

 

 

На снази је црвени метеоаларм, што је најозбиљније метеоролошко упозорење, а очекују се озбиљне и значајне поплаве очекују се дуж обала јужне и западне Енглеске услед пролећне плиме.

Метеоролози су навели да је ризик од “летећих крхотина које могу да представљају опасност по живот” и “оштећења зграда и кућа, са срушеним крововима и далеководима” висок.

Подсетимо, мушкарац у Ирској страдао је од задобијених повреда пошто је на њега пало дрво док је отклањао рушевине након олује Јунис, а забележени су и страшни тренуци на аеродрому Хитроу, док је ветар љуљао авионе и претио да их сруши.

Олуја је протутњила и кроз Холандију, где су две особе погинуле, када је на њих пало дрвеће.

Јунис је данас погодио и Белгију, а један 79-годишњи енглески држављанин погинуо је у граду Иперу, недалеко од обале Северног мора, када га је јак ветар гурнуо из чамца у воду, јавили су локални медији.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије