Омиљена туристичка дестинација свих Срба укида ковид сертификате: Ево који су услови за улазак у земљу

More

Грчка од 1. маја и званично суспендује ковид сертификате као услов за улазак у земљу, саопштено је након Комисије експерата Министарства здравља која је заседала овог поподнева.
Комитет експерата Министарства здравља је на дашањој седници једногласно препоручио:

суспензију ковид сертифката од 1. маја као услов за улазак у угоститељске и малопродајне објекте и враћање њихових капацитета на 100 одсто
суспензију Дигиталног европског ковид сертификата (ЕУДЦЦ) као услов за улазак у земљу
један брзи тест недељно (од два до сада) код невакцинисаних радника, са изузетком када су у питању болнице
један брзи тест (од два до сада) код невакцинисаних наставника.
Влада је прихватила предлог Комисије.

Раније говорећи на форуму у Делфију, министар здравља Танос Плеврис је рекао да ће се, када лету дође крај мере вратити на снагу, па ће укидање сертификата трајати само колико и лепо време.

– Не игноришемо пандемију, али улазимо у нову реалност укидањем ограничења. Међутим, бићемо спремни на јесен за вакцинацију и јачање јавног здравља – подвукао је он.

Нема мера, али су цене више

Рат у Украјини негативно се одразио на економију многих европских земаља, а једна од најпогођенијих је свакако и Грчка у којој је рачун за струју некада износио 180 евра, а данас он достиже чак 400. Више су и цене основних животних намирница, а највидљивија поскупљења огледају се у оним “најповољнијим” намирницама, као што је најпознатија грчка брза храна – гирос, који је поскупео за евро до два, зависно од регије.

– Скочиле су цене сировина, потом енергената, а онда и транспорта. Како да онда све то не повуче и пораст намирница које су заступљене у нашој исхрани пита се у разговору за ГРТимес Савас Кесидис, председник Панхеленске федерације месара (ПОКК) који додаје да је цена свињског меса само у једној недељи “експлодирала” за 50 до 60 центи по килограму, а 30 центи за килограм пилетине.
Цена дизела и бензина на пумпама прелази два евра, а управо због тих поскупљења најављено је и да ће друмски и ваздушни превоз који организују наше агенције поскупети за барем 10 евра, што значи да би цена аутобуске карте до Халкидикија могла износити 70, уместо пређашњих 60 евра.

– Гориво је толико поскупело да они који су већ уплатили летовање треба да рачунају на доплату када је авионски превоз у питању – не у великој мери, али негде између 10 и 25 евра по карти. Врло је могуће да ће повећање цена нафте утицати и на друге услуге, али за сада немамо такве информације – рекао је Александар Сеничић из Јуте у ранијој изјави за Еуронеwс Србија.

Он је истакао да од повећања цена неће бити изузет ни аутобуски превоз за који се очекује поскупљење карте од 10 до 15 одсто.

– На пример, ако је просечна карта до Грчке била 60 евра, сада ће бити око 10 до 15 евра више. Дакле, за очекивати је да буде кориговања цена – каже он.

Осим тога, од 18. марта поскупеле су и цене карата за трајекте, а од првог априла најављено је и ново поскупљење због чега се тражи да реагује и Министарство поморства и острвске политике. Министар Јанис Пакиотакис покушава да кроз разговор са Министарством финансија обезбеди субвенције за гориво како би се избегло даље повећање цене карата.

Највише су поскупели трајекти од луке Пиреј, па тако карта која је до Пароса коштала 38,5 евра сада износи 42,5 евра, док су на неким линијама цене повећане и за пет евра. Слична повећања од око 10 посто важе и за транспорт возила. На пример, на линији од атинске луке Рафина до Миконоса карта која је коштала 67 евра, од 1. априла износиће 70.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије