ОПЕК уважио апел Запада

OPEK

Сагласно френетичним вишемесечним очекивањима Запада, ОПЕК и „ОПЕК плус” – два глобална удружења 23 државе извозника нафте, предвођена Саудијском Арабијом и Русијом – одлучили су јуче да у јулу и августу осетно повећају производњу, за 648.000 барела дневно. Договор постигнут на редовној (видео) седници представника ОПЕК-а и „ОПЕК-а плус” представља значајно одступање од месечне квоте постепеног заједничког додавања нафте тржишту од 432.000 барела, успостављене у мају 2020. године.

Претходна квота била је уведена због постепене стабилизације поремећаја на глобалном тржишту подстакнутих пандемијом короне. На вест о повећању летње квоте за 50 одсто, цена барела спустила се јуче на око 112 долара (достигла је вредност око 124 долара, након одлуке ЕУ почетком седмице о парцијалном ембаргу на руску нафту).

У првим извештајима са седнице ОПЕК-а и „ОПЕК-а плус” није било наговештаја да ли је Русија (други светски извозник нафте после Саудијске Арабије) изузета од обавезе да испоштује свој удео у квоти, због фактора мимо њене контроле. У званичном саопштењу ОПЕК-а из седишта у Бечу није прецизирано које су чланице ОПЕК-а и „ОПЕК-а плус” прихватиле да повећају производњу. Према наводима „Фајненшал тајмса”, Саудијска Арабија је сигнализирала западним партнерима да је спремна да повећа производњу нафте и надокнади очекивани пад испорука руских барела због режима санкција.

Поред Саудијске Арабије, простора за додатно пумпање барела имају још Уједињени Арапски Емирати и Ирак, преносе агенције. Истовремено, низ чланица ОПЕК-а (Нигерија, Ангола и друге) већ месецима се муче да произведу колико им је и претходна квота налагала, наводећи за то техничке и финансијске разлоге. У међувремену, евентуално ослобађање Русије од обавезе да у следећих месец дана достигне свој удео у новој заједничкој квоти за производњу нафте, било би део дипломатског арсенала ОПЕК-а, који је раније, али под другачијим околностима, био стављен на располагање Либији, Ирану и Венецуели.

Било како било, спремност ОПЕК-а и „ОПЕК-а плус” да упркос свему уваже апеле Запада и драстично повећају производњу не би ли оборили рекордно високу цену нафте, уприличена је у деликатном тренутку обзиром да је амерички председник Џозеф Бајден дан уочи редовног заседања ОПЕК-а и „ОПЕК-а плус” саопштио да Вашингтон краткорочно нема начина да обори тренутно рекордне цене бензина и хране у САД.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs