Опрез! Вирус грипа стигао у Србију – потврђен у овом делу земље

Virus

Потврђен је вирус грипа типа А (Х1пдм09) на територији Војводине.
Вирус грипа стигао је у Србију објавио је Институт за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут”.
У саопштењу се наводи да су данас од Националне референтне лабораторије за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак” о првом потврђеном случају инфекције вирусом грипа типа А (Х1пдм09) на територији Републике Србије, тачније у Војводини, у биолошком материјалу који им је доставио Институт за јавно здравље Војводине.
Центар за вирусологију Института за јавно здравље Војводине је 4. новембра 2022. године регистровао присуство вируса грипа типа А (Х1) у биолошком материјалу пацијента. У сврху потврде дијагностике и оболевања од грипа, биолошки материјал је достављен Националној референтној лабораторији за грип и друге респираторне вирусе Института за вирусологију, вакцине и серуме „Торлак“ 7. новембра 2022. године – обашњава се у саопштењу и додаје:

– У биолошком материјалу (брису ждрела и носа), молекуларном техником (Реал-тиме ПЦР) потврђено је присуство вируса грипа типа А (Х1пдм09).

У Републици Србији региструје се низак интензитет активности вируса грипа и спорадична географска раширеност.

У Европском региону вируси грипа типа А и Б су потврђени у оквиру свих система надзора, са доминацијом подтипа АХ3 у оквиру сентинелног и несентинелног надзора.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.