Општина Кула континуирано улаже у повећање енергетске ефикасности

Damjan Miljanić

Јуче је у Кули потписан Меморандум о разумевању између кинеске компаније ПоwерЦхина, компаније Финтел Енергија и МК групе, а тиме је и званично је отпочета реализација пројекта „Агросолар” у Кули. Након што су се позиционирале као лидери у производњи струје из енергије ветра, започињу пионирски подухват који користи енергију сунца и у исто време омогућава одрживу пољопривредну производњу испод соларних панела. У питању је први пројекат овог типа на Балкану и највећи у Европи, а вредност инвестиције износи 340 милиона евра.

Тим поводом, председник Привременог органа општине Кула, Дамјан Миљанић, говорио је о пројектима који подразумевају енергетску уштеду.

– Први на Балкану је пројекат Агросолар који надмашује не само нашу општину него државу. Он подразумева не само производњу струје, него и воћа и поврћа испод самих панела. У следећој фази пројекта производиће се зелени водоник и након тога уреа. Овај грандиозни пројекат у нашој општини спроводе приватне компаније, а наша локална самоуправа следи ту политику обновљивих извора енергије са циљем смањења електричне енергије. Циљ је да се у наредним годинама трошак електричне енергије сведе на минимум и да се она производи у неопходној количини.

Најавио је да се, као и претходне године, ускоро очекује расписивање Конкурса за пројекте енергетске ефикасности, који је намењен свим физичким лицима са територије кулске општине. Миљанић наводи да је за ову намену буџет ове године дупло увећан у односу на претходну.

– Овим Конкурсом биће обухваћени сви програми енергетске уштеде, између осталог и соларни панели, који ће грађани моћи да постављају са циљем производње струје – истиче Дамјан Миљанић.

Пилот пројекат који спроводи ОШ „Иса Бајић”, а финансира општина Кула, завршава се ових дана и подразумева израду соларне електране.

– Циљ је да свака јавна установа и школе у нашој општини има своју соларну електрану, којом ће производити тачно онолико струје колико им је потребно. Надамо се да ће кроз десетак месеци у десетак објеката бити у функцији соларне електране – најавио је председник Привременог органа.

У техничкој школи је давно постављена експериментална соларна електрана, која је и дан данас потпуно функционална. Електране које ће сада бити постављене знатно су савременије. Овим пројектима Кула ће начинити један велики искорак по питању обновљивих извора енергије.

Подсетимо, општина Кула је прва општина у Србији у којој је изграђен ветропарк, а 11. маја. ове године почињу и радови на другој фази овог ветропарка.

Пројекат Вода Војводине везан за наводњавање и активирање каналске хидроелектране, за коју свакако постоји потенцијал, јесте још један корак у низу ка што већој енергетској ефикасности.

– Тренутно су у фази договори са директором овог предузећа, те се надам да ће у нареденом периоду да се уради пројектна документација потом да се то спроведе у дело – закључио је Дамјан Миљанић.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије