Орбан: Имамо нулту толеранцију према мигрантима; Нехамер: Морамо да решавамо проблем

Orban

Мађарски премијер Виктор Орбан рекао је данас да Мађарска има нулту толеранцију према мигрантима и да они могу да уђу у земљу само уколико им је позитивно решен захтев за добијање азила, а аустријски канцелар Карл Нехамер да је приоритетни циљ Аустрије да реши питање нелегалних миграната.

Орбан је на заједничкој конференцији, након трилатералног састанка са председником Србије Александром Вучићем и аустријским премијером Карлом Нехамером, навео да је Мађарска једина држава у Европи без миграната и да је за то заслужна одбрамбена линија те земље.

„Сматрам да аустријске колеге знају добро све елементе мађарског система. Ми смо држава која има нулту толеранцију према мигрантима, то је наша политика. Имамо правне и физичке аспекте, а Аустрија је упозната са тим, изградили смо ограду и бранимо нашу територију. Ми имамо тренутно и мигранте који пуцају на нашу границу и ограду, али ми смо доследни и не постоји могућност да мигранти илегално дођу до Аустрије, то је физичко решење“, рекао је Орбан одговарајући на питање новинара како реагују њихови партнери на став Мађарске о решавању питања илегалних миграција.

Када је реч о правном решењу Мађарске, Орбан наводи да мигранти могу да уђу у земљу само уколико им је позитивно захтев за добијање азила, те да ниједан други модел у вези са тим питањем не може да функционише.

„ЕУ то осуђује, бриселским језиком нас зове хот спот и они неће да уведу такве хот спотове код себе из различитих разлога, они се не усуђују да предузму тај храбар корак, али сматрам да ће у неком тренутку то морати да ураде“, рекао је Орбан.

Додао је да поступак за добијање азила треба да се одвија ван држава, иначе ће то довести до разних трагедија.

„Ми смо били спремни на тај одлучујући корак, ЕУ то није урадила, већ је донела одлуку која је била поражавајућа“, оценио је он.

Нехамер је навео да је неопходно да Аустрија унапреди билатералну сарадњу са државама Западног Балкана, како би систем функционисао боље и решио се проблем нелегалних миграната.

Навео је да је приоритетни циљ те земље да мигранти уопште не крећу на пут уколико то чине нелегално.

„Јако је важно да имамо добре савезнике и може да функционише решење само када почнемо да причамо о томе да се поступци за добијање азила одвијају док су мигранти у тим трећим земљама, дакле, кад крену на пут да крећу већ као легални миграннти, а не као нелегални, јер нема смисла да иду преко Средоземља и да ризикују свој живот ако може преко неких међународних организација где може да се гарантује поштовање међународногх права да се обави законити поступак за добиијање азила без да плаћају кријумчаре и мафијаше да их превозе нелегално и да ризикују сопствени живот“, навео је Нахамер.

Навео је да је потребно да се директно разговара са земљама Северне Африке, као и са Мароком и Египтом и да се успостави уређен систем миграција, на тај начин што би се организовале легалне миграције, а не да се обезбеђује новац нелегалним кријумчарима.

„Можемо то да остваримо само ако имамо добру међусобну сарадњу. Не треба више прстом да показујемо ‘ви сте добра или ви сте лоша држава’“ , морамо да се уозбиљимо и помогнемо једни другима у оквиру ЕУ. Сада причамо о овој теми, покушавамо заједно да нађемо решења може да буде модел Мађарске, али можемо да имамо различита мишљења и да поштујемо различите националне околности и услове, али главни циљ треба да нам буде да спречимо даље умирање у Средоземљу“, навео је Нахамер.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs