Орлић са делегацијом Бундестага: За Србе на КиМ нема људских права, само терор

Sastanak

Председник Народне скупштине др Владимир Орлић састао се са делегацијом Одбора за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага, на челу са председницом Ренатом Алт.

Др Орлић је делегацију Бундестага детаљно упознао са најновијом експлозијом екстремног насиља над српским народом на КиМ, захтевајући хитну реакцију међународне заједнице која би Србима гарантовала безбедност, саопштено је из парламента.

„Суочавамо се са чињеницом да је, по питању људских права, српски народ на КиМ угрожен као ниједан на тлу Европе, као и да се етнички мотивисани напади на Србе броје у стотинама од доласка Аљбина Куртија на власт у Приштини“, рекао је Орлић.

Истакао је да је ситуација на КиМ изузетно тешка.

„Србе пребијају, хапсе, на њих Куртијеви специјалци пуцају и за то користе бојеву муницију, баш као што су пуцали на нашу децу на Бадње вече“, нагласио је председник Скупштине.

Он је навео да, поред физичког, наш народ трпи насиље у сваком смислу.

„Након што је, у локалним срединама у којима живе само Срби, спровела тзв. ‘изборе’ у потпуности без учешћа Срба, Приштина је приступила насилном успостављању власти. Ту нема никакве демократије, никаквих људских права – само терор“, рекао је Орлић и закључио:

„Важно нам је да сви разумеју тежину ситуације, да јасно осуде насиље и да својим ауторитетом апелују да се мир и стабилност обезбеде. Свима је јасно ко је кривац за ово што се дешава – то је искључиво Курти“.

Председница Одбора за људска права и хуманитарну помоћ Бундестага је поручила да Немачка помно прати дешавања на КиМ и осуђује сваки вид насиља, те да ће наставити да пружа подршку дијалогу.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs