Осам месеци друштвено корисног рада пољској активисткињи због помагања при абортусу жртви насиља

Poljska

Суд у Варшави осудио је активисткињу за женска права Јустину Видрзинску на осам месеци друштвено корисног рада, због тога што је жртви породичног насиља помогла да добије таблете за абортус, објавио је Асошијетед прес.

Активисти за људска права помно су пратили тај случај и верују да ће то бити преседан у земљи са једним од најрестриктивнијих европских закона о абортусу.

Они страхују да ће оптужбе и осуђујућа пресуда створити атмосферу репресије, која би застрашила активисткиње за права жена и обесхрабрила их да помажу женама које траже абортус.

Водећа организација за репродуктивна права, Међународна федерација за планирано родитељство, саопштила је да је „запрепашћена“ пресудом, јер ће Видрзинска сада имати кривични досије због помагања жени која је била у насилној вези.

„Веома смо ожалошћени пресудом и огорчени због читавог процеса. Осудити некога због емпатије и саосећања са другим људским бићем је незамисливо“, рекла је портпаролка Ирене Донадио.

С друге стране, „Ордо јурис“, ултракатолички правни институт који се придружио случају на страни тужилаштва као заинтересована страна, поздравио је пресуду као „важан корак ка поштовању права на живот нерођене деце“.

Тужилаштво је оптужило Видрзинску за „помагање у абортусу“, што је у Пољској кривично дело за које је предвиђена казна до три године затвора.

Жена, која је у пољским медијима идентификована као Ана, има једно дете, а њен партнер је спречио да отпутује у иностранство ради абортуса и пријавио је полицији због набавке таблета.

Пољска је скоро потпуно забранила абортус, а изузеци су само када је живот или здравље жене угрожено или ако је трудноћа последица силовања или инцеста.

Годинама је абортус био дозвољен у случају да фетус има неке урођене мане, али је Уставни суд 2020. године укинуо и ту могућност.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs