Оснива се Савет за родну равноправност у Оџацима

Skupština Odzaci

Одборници Скупштине општине Оџаци на последњем заседању усвојили су одлуку да се оснује Савет за родну равноправност, радно тело које ће бити задужено за разматрање и предлагање мера које су у функцији остваривања равноправности полова и политике једнаких могућности на територији оџачке општине.

Закон о родној равноправности обавезује све локалне самоуправе да образују тела за родну равноправност, а то су Комисија и Савет.

-У новембру прошле године образована је Комисија за родну равноправност, а данас је пред вама одлука о формирању Савета. Савет ће имати председника и 10 чланова, као и мандат од 4 године. Наш следећи корак је свакако израда Локалног акционог плана за родну равноправност и учествовање на конкурсима које расписује Завод за равноправност полова – објашњава Весна Рајачић, руководилац Одељења за друштвене делатности у општинској управи.

Осим израде Локалног акционог плана, задатак Савета биће и праћење реализације истог, као и праћење и примена свих стандарда у области родне равноправности. Осим тога, иницирање мера и акција у области економског оснаживања жена, заштита од насиља, подстицање жена за учешће у јавном животу, такође ће бити у делокругу рада овог тела.

На последњој одржаној седници Скупштине општине је, осим одлуке о оснивању Савета, дата и сагласност Центру за социјални рад на њихов Програм рада, а усвојен је и Статут ЈКП „Регионални центар за управљање отпадом Ранчево“. На истој седници потврђен је мандат одборници Вишњи Николић, која је заменила Весну Петковић након њене оставке. Усвојене су и одлуке о финансирању програма од јавног интереса, обнове верских објеката и културних пројеката и програма.

Скупштина ће Влади Србије, како је утврђено, предложити да се три парцеле у катастарским општинама Ратково, Српски Милетић и Бачки Брестовац, пренесу из својине Републике Србије без накнаде у својину локалне самоуправе, како би се лакше и брже поставили пречистачи фекалне канализације који су на тим парцелама планирани.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.