Основци у посети фабрици намештаја

Obilazak

Ученици петог разреда Основне школе „Жарко Зрењанин“ из Апатина су, у оквиру наставе техничког образовања, претходних дана посетили фабрику „Еуромасив ДОО“, која производи намештај, како би се упознали са машинском обрадом дрвета.

Пројекат су иницирали наставници наведене школе, а ђаци укупно шест одељења су у претходна три дана имали прилику да уживо виде како се израђује намештај који свакодневно користе. Запослени у овој компанији нагласили су да је један од циљева ове посете да деца развију свест о екологији, односно да сазнају како се сировине од посеченог дрвета могу максимално искористити.

Ипак, основни мотив наставника и менаџмента фабрике за овакав вид сарадње је приближавање занимања везаних за обраду дрвета апатинским основцима, како би се неки од њих лакше одлучили да наставе школовање баш у овој области. Све ово добија још већи смисао, јер Средња грађевинска и дрвопрерађивачка школа из Апатина у свом програму образовања има четворогодишњи смер Техничар за обликовање намештаја и ентеријера, у оквиру којег ученици имају прилику да науче и поступак рада на ЦНЦ машини, што је апатинске „петаке“ највише занимало током посете погону.

Компанија „Еуромасив“ је заокружила читав процес, а сировина, односно храстовина стиже из увоза. Поред дрвета које је основа за њихове производе, у производњи намештаја се користи и метал па постоји и браварско одељење. Ученици су, у погону ове фабрике, могли да се упознају са радом савремене опреме и машина за обраду дрвета и метала, а посебно интересантно им је било да виде процес производње пелета од чисте храстовине А1 класе.

Некадашња фабрика намештаја „Дунав“, сада је у власништву домаће компаније „Еуромасив ДОО“, чији је оснивач страни инвеститор из Словеније, а бави се производњом намештаја и запошљава седамдесетак радника. Све што направи, ова фирма извезе, а њихови производи за сада не могу да се купе на домаћем тржишту.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије