Осуђени на смрт у Јапану тужили државу: Обавесте их о погубљењу само пар сати пре извршења казне

smrtna kazna

Двојица осуђеника на смрт у Јапану тужили су владу, тврдећи да је “нехумана” пракса о обавештавању затвореника само неколико сати пре њиховог погубљена, пренели су локални медији.

Затвореници захтевају промене, преноси британски лист “Гардијан”.

Смртна казна у Јапану се већ дужи период спроводи вешањем, а праксу обавештавања затвореника само неколико сати пре извршења казне већ дуго осуђују међународне организације за људска права.

Два затвореника осуђена на смрт поднела су јуче тужбу окружном суду у Осаки, наводећи да је та пракса незаконита јер не даје затвореницима времена да поднесу приговор, захтевајући да се пракса промени и тражећи одштету од 22 милиона јена (194.000 долара), известила је јапанска агенција Кјодо.

– Затвореници осуђени на смрт сваког јутра живе у страху да ће им тај дан бити последњи. То је крајње нехумано – рекао је њихов адвокат.

Навео је и да не постоји закон који налаже да затвореници буду обавештени о извршењу само на дан извршења и да је та пракса противна кривичном закону, пренео је Кјодо.

Смртна казна се у овој земљи најчешће спроводи због убиства.

Прошле године у Јапану нико није погубљен, што је била прва година без погубљења од 2011, и још ниједно није извршено ове године.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs