Отварање изложбе минијатура Милана Момчиловића у Малој галерији КЦ „Лаза Костић”

Galerija

У уторак, 22. марта с почетком у 19 часова, у Малој галерији Културног центра „Лаза Костић”, биће отворена изложба минијатура уметника Милана Момчиловића.

Момчиловић је инспирацију пронашао у немилом догађају крајем 1803. године, када је Али Паша, испред Отоманске империје, упао у грчко село Соли, са намером да ондашње становништво одведе у заробљеништво. Мештани села су кроз читаву отоманску владавину пружали отпор, а врхунац отпора била је одлука жена из села да, заједно са децом, животе трагично заврше бацајући се са литице Залонго. Овај монументални, колективни чин се сматра једним од најважнијих догађаја за ослобођење од Отоманске империје.

Изложбу под називом „Лет изнад стена” прати 63 минијатуре, као успомена на 63 живота младих жена које никако нису желеле судбину робиња, а њихова деца јањичара. Монументалне, дорске снаге, а истанчане осећајности, Момчиловић своди палету на два тона: тамни и светли; јер, чини се да ништа у овој причи није тако искристалисано осим изворног добра и изворног зла, који су се сусрели директно у једном дану.

„Заокупљен последњим тренуцима жртава, а у оквирима малог формата, Момчиловић је, по сензибилитету, одговорио апстрактним кубизмом; при том, чини се да је дао наслутити сву комплексност придева „храброст” као, на првом месту, херојског дела пар еxцелленце, што целу причу, разумљиво, чини непресушном уметниковом инспирацијом” – издваја се у рецензији историчарке уметности Слађане Драгичевић Трошић.

О аутору: Милан Момчиловић је рођен у Сомбору, 1954. године. Имао је више самосталних и колективних изложби у земљи и иностранству. Редован је учесник Међународног бијенала уметности минијатуре у Горњем Милановцу.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије