Отварање мултимедијалне изложбе „Black carbon“ у КЦ „Лаза Костић“ Сомбор од 9. септембра

Отварање изложбе „Black carbon“ др Јасне Јованов и др Ане Новаков биће уприличено у четвртак, 9. 9. 2021. године у 19 часова у Фоајеу и у Великој и Малој сали Kултурног центра “Лаза Kостић” Сомбор (Венац Радомира Путника 2).

Поставка изложбе трајаће до 24. 9. 2021. године.

Термин Black carbon је у осамдесетим годинама прошлог века одредио познати српско-амерички физичар Тихомир Новаков (1929–2015). Назив се односи на количину сунчеве светлости коју апсорбују честице настале непотпуним сагоревањем фосилних горива у нашем окружењу и која представља главни састојак чађи и узрок је негативног утицаја на околину.

Мултимедијална изложба, ауторски пројекат др Јасне Јованов и др Анне Новаков (кћерке Тихомира Новакова), засниваће се на радовима савремених уметника који ће за основну тему својих остварења имати Black carbon. Изложба представља један од иновативних научно-уметничких пројеката који користе уметност како би указали и на глобалне климатске промене. Обухватиће радове који су засновани на реакцијама чула, а укључују дела визуелне, аудио, тактилне и олфакторне уметности.

Тихомир Новаков је рођен у Сомбору, а заједно са друговима из детињства Стеваном Kоичким (1929–2007) и Богданом Маглићем (1928–2017) похађао сомборску Гимназију “Вељко Петровић”. С њима је остао у пријатељским везама до краја живота, док су сва тројица истовремено постајали водећа научна имена у својим областима. Новаков је докторирао на Београдском универзитету а пост-докторске студије је завршио у области нуклеарне физике на Нобеловом иституту у Шведској. Током шесте деценије 20. века започео је професуру на Београдском универзитету, као и истраживачку каријеру на Нуклеарном иституту у Винчи.  На позив Univesity of California, Berkley, Новаков је  1963. године отишао у САД. Радећи као истраживач у Lavrence Berkley National Laboratory дао је револуционарни допринос на пољу проучавања животне средине. Једно од његових открића је препознавање климатских промена, контрола ваздушног загађења, глобално загревање, чађ и Black carbon. У истраживањима је сарађивао с истраживачима из Аустрије, Kине, Порто Рика и многих других делова света. Kао почасни члан Српске академије наука и уметности, као и Академије наука и уметности Аустрије, Новаков се залагао за почетак истраживања критичних проблема загађења човекове средине. До краја живота је увек с поносом себе називао српским Американцем с дубоким коренима у Војводини – региону чији је предео и начин живота увек носио у срцу.

У поставку изложбе Black carbon: наука, уметност и човекова средина, укључени су радови тринаесторо интернационалних уметника који стварају у различитим медијима, индивидуална остварења или као креативне групе. Полазиште за њихова остварења у области дигиталне уметности, фотографије, филма, сликарства, графике представља рад Тихомира Новакова и његово откриће у којем су нашли инспирацију за своје креације. Kао научно-уметничка изложба, Black carbon: наука, уметност и човекова средина треба да прикаже прожимање уметности и науке, а такође и да укаже на значајан допринос једног од српских еминентних физичара. Поред уметника, у припреми изложбе је учествовала група америчких физичара који ће својим коментарима приближити публици и рад Тихомира Новакова и радове инспирисане његовим истраживањима и научним достигнућима. Поред аутора из Србије – Снежане Петровић, уметничке групе MPart и Ђорђа Маковића, на изложби ће своје интерпретације теме о црном угљенику приказати и чешко-српски креативни пар Биљана Голубовић & Драган Драгин, норвешки уметнички пар Бул – Милетић, као и амерички аутори Рон Хат, Снежана Сарасвати Петровић, Џастин Брус Гаргаља.

Изложбу прати обиман каталог у пдф формату, који ће, од дана отварања изложбе, посетиоци моћи бесплатно да скину са сајта Kултурног центра „Лаза Kостић“ Сомбор.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs