Отварање мултимедијалне изложбе „Black carbon“ у КЦ „Лаза Костић“ Сомбор од 9. септембра

Отварање изложбе „Black carbon“ др Јасне Јованов и др Ане Новаков биће уприличено у четвртак, 9. 9. 2021. године у 19 часова у Фоајеу и у Великој и Малој сали Kултурног центра “Лаза Kостић” Сомбор (Венац Радомира Путника 2).

Поставка изложбе трајаће до 24. 9. 2021. године.

Термин Black carbon је у осамдесетим годинама прошлог века одредио познати српско-амерички физичар Тихомир Новаков (1929–2015). Назив се односи на количину сунчеве светлости коју апсорбују честице настале непотпуним сагоревањем фосилних горива у нашем окружењу и која представља главни састојак чађи и узрок је негативног утицаја на околину.

Мултимедијална изложба, ауторски пројекат др Јасне Јованов и др Анне Новаков (кћерке Тихомира Новакова), засниваће се на радовима савремених уметника који ће за основну тему својих остварења имати Black carbon. Изложба представља један од иновативних научно-уметничких пројеката који користе уметност како би указали и на глобалне климатске промене. Обухватиће радове који су засновани на реакцијама чула, а укључују дела визуелне, аудио, тактилне и олфакторне уметности.

Тихомир Новаков је рођен у Сомбору, а заједно са друговима из детињства Стеваном Kоичким (1929–2007) и Богданом Маглићем (1928–2017) похађао сомборску Гимназију “Вељко Петровић”. С њима је остао у пријатељским везама до краја живота, док су сва тројица истовремено постајали водећа научна имена у својим областима. Новаков је докторирао на Београдском универзитету а пост-докторске студије је завршио у области нуклеарне физике на Нобеловом иституту у Шведској. Током шесте деценије 20. века започео је професуру на Београдском универзитету, као и истраживачку каријеру на Нуклеарном иституту у Винчи.  На позив Univesity of California, Berkley, Новаков је  1963. године отишао у САД. Радећи као истраживач у Lavrence Berkley National Laboratory дао је револуционарни допринос на пољу проучавања животне средине. Једно од његових открића је препознавање климатских промена, контрола ваздушног загађења, глобално загревање, чађ и Black carbon. У истраживањима је сарађивао с истраживачима из Аустрије, Kине, Порто Рика и многих других делова света. Kао почасни члан Српске академије наука и уметности, као и Академије наука и уметности Аустрије, Новаков се залагао за почетак истраживања критичних проблема загађења човекове средине. До краја живота је увек с поносом себе називао српским Американцем с дубоким коренима у Војводини – региону чији је предео и начин живота увек носио у срцу.

У поставку изложбе Black carbon: наука, уметност и човекова средина, укључени су радови тринаесторо интернационалних уметника који стварају у различитим медијима, индивидуална остварења или као креативне групе. Полазиште за њихова остварења у области дигиталне уметности, фотографије, филма, сликарства, графике представља рад Тихомира Новакова и његово откриће у којем су нашли инспирацију за своје креације. Kао научно-уметничка изложба, Black carbon: наука, уметност и човекова средина треба да прикаже прожимање уметности и науке, а такође и да укаже на значајан допринос једног од српских еминентних физичара. Поред уметника, у припреми изложбе је учествовала група америчких физичара који ће својим коментарима приближити публици и рад Тихомира Новакова и радове инспирисане његовим истраживањима и научним достигнућима. Поред аутора из Србије – Снежане Петровић, уметничке групе MPart и Ђорђа Маковића, на изложби ће своје интерпретације теме о црном угљенику приказати и чешко-српски креативни пар Биљана Голубовић & Драган Драгин, норвешки уметнички пар Бул – Милетић, као и амерички аутори Рон Хат, Снежана Сарасвати Петровић, Џастин Брус Гаргаља.

Изложбу прати обиман каталог у пдф формату, који ће, од дана отварања изложбе, посетиоци моћи бесплатно да скину са сајта Kултурног центра „Лаза Kостић“ Сомбор.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on google
Google+
Share on email
Email

Тагови:

Најновије