Отворена граница на тромеђи Србије, Мађарске и Румуније

saobracaj

На тромеђи Србије, Мађарске и Румуније јуче је отворен гранични прелез код насељеног места Рабе, у организацији Регионалне сарадње Еврорегије Дунав-Криш-Мориш-Тиса (ДКМТ).

Након две године паузе због пандемије вируса корона, гранични прелаз је овог викенда поново привремено отворен, а грађани три суседне земље имају прилику за бољу и једноставнију комуникацију и бржи транзит.

На свечаности поводом отварања граничног прелаза у име Покрајинске владе обратио се потпредседник Бранко Ћурчић који је истакао да је време пандемије, које је било изазовно за све земље, показало колико је важна добросуседска помоћ, а да су примери конкретне сарадње у нашем региону то и доказали.

Ћурчић је подсетио да Еврорегија ДКМТ у новембру ове године обележава 25 година од оснивања, током којих је трасирана сарадња три суседне државе у бројним областима.

„Током две и по деценије увидели смо колики је значај прекограничне сарадње, као модерног развојног правца. Заједнички пут развоја Еврорегије свих ових година допринео је квалитету живота становништва и смањењу економских разлика. У исто време, све специфичности и богатство различитости неговани су и унапређивани управо путем сарадње са суседима“, казао је Ћурчић, наводи се у саопштењу Покрајинске владе.

Он је нагласио да су могућности које пружа регионална сарадња многоструке, а да велики потенцијал у Еврорегији ДКМТ постоји пре свега у областима привреде и културе, образовања, здравства, заштите животне средине и управљања ризицима, те у програмима који подстичу локални економски развој.

„У претходном периоду реализације прекограничних програма од 2014. до 2020. године у регији наше три државе имплементирали смо низ пројеката, међу којима су и они од стратешког значаја“, рекао је Ћурчић и додао да је пред нама ново програмско раздобље, које се односи на период од 2021. до 2027. године, уз уверење да ће будући прекогранични програми на адекватан начин одговорити потребама становништва.

Представник Жупаније Тимиш Кристијан-Алин Мос казао је да је циљ наших држава да се у оквиру Еврорегије ДКМТ заједнички ради на дефинисању приоритета и реализацији циљева који ће омогућити бољи живот грађанима.

Он је додао да је у том процесу важно поверење које је, како каже, кључ успеха Еврорегије ДКМТ.

Потпредседник Самоуправе Жупаније Чонград-Чанад Полнар Ерш истакао је да су иза нас две тешке године пандемије, које су биле посвећене здравственом аспекту и спасавању живота.

„И у овом тешком времену региони су у оквиру ДКМТ сарадње успешно радили на заједничким пројектима“, рекао је Ерш наводећи да Мађарска подржава пут Србије ка Европској унији.

Након отварања границе, у Новом Кнежевцу је одржана седница Скупштине Регионалне сарадње Еврорегије ДКМТ, којој је председавао потпредседник Ћурчић, наводи се у саопштењу и додаје да су том приликом уручене награде „Истакнути у ДКМТ“ за најбоље пројекте те еврорегије.

Сваке године четири пројекта добијају награду ДКМТ на релацијама Арад-Чонград, Тимиш-Чонград, Војводина-Бач-Кишкун, Војводина-Караш Северин, а међу награђеним пројектима је и „Ревитализација навигационе инфраструктуре канала Бегеј“ у којем је један од партнера Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоураву.

На седници су представљени и стратешки пројекти „Разнобојна сарадња“ и „Железница из снова“, затим актуелна ситуација у реализацији пројеката у оквиру ДКМТ, као и извештај о буџету Секретаријата ове еврорегије.

У оквиру данашњих догађаја одржан је и крос на коме је учествовало по 20 девојчица и дечака из три околна села, а победницима су уручене пригодне награде, додаје се у саопштењу.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије