Отворена изложба “Лица Бачке” Аугустина Јуриге

Градски музеј Сомбор

Изложба фотографија “Лица Бачке”, познатог суботичког фотографа Аугустина Јуриге, отворена је у Градском музеју Сомбор. Реализовао је Завод за културу војвођанских Хрвата, у сарадњи са Градским музејом Сомбор, а свечано је отворио Томислав Жигманов, директор Завода за културу војвођанских Хрвата. Приликом отварања, присутнима су се обратили аутор фотографија, Аугустин Јурига, као и његов дугогодишњи сарадник, Драган Радојевић, пензионисани кустос археолог сомборског музеја. Уз њих, све је срдачно поздравио директор Градског музеја, Давид Фирањ.

Завод за културу војвођанских Хрвата је ову изложбу уметничких фотографија до сада представио публици на више места у Бачкој, као и у суседној Мађарској, а сада ће четрдесет и шест фотографија, портрета, које су настале у протеклих неколико деценија широм Бачке, бити представљено и у Сомбору.

Аугустин Јурига је рођен 1947. године у Суботици. Члан је Удружења ликовних уметника примењених уметности и дизајнера Војводине и Независног удружења новинара Србије. Радећи као фотограф у Међуопштинском заводу за заштиту споменика културе Суботица (1980 — 1996.) стекао је углед и остварио трајну препознатљивост својих дела јединственим фотографијама војвођанске архитектуре, објеката и предмета етнографске грађе, посебно везаних за Дужијанцу. Нјегови омиљени мотиви су: суботичко позориште, гробља, Градска кућа у Суботици, догађаји око Међународног фестивала позоришта за децу, урбана Америка, Пакистан, те људи и њихова лица.

Објављене су му књиге: фотомонографија “Салаши у мом оку” (1997.), за коју добија посебно признање “Др Ференц Бодрогвари”, монографија “Рис” (2003.) и каталог мађарских народних обичаја “Заоставштина предака” (2000.). Нјегове фотографије се налазе у монографији “Суботица” Бошка Крстића и “Архитектура сецесије у Војводини” Беле Дуранција. На тему града Суботице реализовао је више календара, за неке од њих је награђен. Градско признање „Про урбе” добио је 2005. године.

Јурига је дугогодишњи сарадник Градског музеја Сомбор. Био је ангажован приликом фотографисања стапарских амбара, израдио је фотографије за музејску сталну поставку, као и током изложби “Стара архитектура Сомбора” и “Лица Лахореа”.

Изложба ће бити отворена до 15. септембра.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs