Отворен позив за учешће на пројекту „Reason to stay“ – пријаве до 5. новембра

reason-to-stay

Уколико сте млада особа од 15 до 30 година, живите у селу или мањем граду у Србији, а желите да научите како да са младим особама из свог места оснујете омладински клуб или организацију и како да их успешно водите, пријавите се на пројекат „Reason to stay – piloting rural youth clubs in Serbia”. 

Учешће на пројекту подразумева похађање тренинга који ће се одржати из два дела, првог у трајању од 17. до 19. новембра у Сремским Kарловцима и другог од 09. до 11. децембра у Апатину, и пратећих активности у вашој локалној заједници након тренинга.

Укратко о пројекту “Reason to stay”

Пројекат спроводи Центар за културу и образовање Сонта (ЦЕKОС), која је у 2020. години успела уз помоћ crowdfunding кампање да откупи простор у којем ради. Овај простор који је кориштен претежно за активности организације је у октобру 2021. године постао омладински клуб.

Партнер на пројекту Покрет горана Војводине из Сремских Kарловаца такође ради у простору који је у њиховом власништву – Еко центар Радуловачки. Други партнер на пројекту ОKУЛАР из Ћићевца је омладинска организација која се налази у једној од најмањих општина у Србији, а која је добар пример огранизације која успешно делује у руралном подручју.

  • Kроз овај пројекат желимо да поделимо своје знање и искуство, као и примере добре праксе са младим људима и оснажимо младе људе и младе лидере у различитим активностима у селима и малим градовима у Србији да оснују нове локалне омладинске клубове или омладинске организације које ће бити независне, са квалитетним и одрживим програмима за младе, поручују из ЦЕКОС-а.

Током трајања пројекта одржаће се два модула тренинга, након којих ће учесници имати прилику да научено примене у својим заједницама кроз пратеће активности уз менторску подршку.

У склопу пројекта је обезбеђен је укупан фонд од 1.000 евра који ће подељен међу учесницима пројекта за подршку у реализовању њихових пратећих активности након завршеног тренинга.

Kада се одржава тренинг?

  1. модул тренинга:

од 17. до 19. новембра (Сремски Kарловци)

Тродневни тренинг у Сремским Kарловцима, активности се спроводе током 17, 18. и 19. новембра. Док су 16. и 20. децембар дани резервисани за долазак и одлазак.

Током првог модула учесници ће се упознати са омладинском политиком и правима младих, етиком у омладинском раду, активизмом у локалним заједницама, омладинским програмима, као и структуром и управљањем организацијом.

  1. модул тренинга:

од 09. до 11. децембра (Апатин)

Тродневни тренинг у Апатину, активности се спроводе током 09, 10, и 11. децембра. Док су 08. и 12. децембар дани резервисани за долазак и одлазак.

Током другог модула учесници ће сазнати како да препознају проблеме и прилике у локалној заједници, о одрживости организација и омладинских клубова. Такође ће развити акциони план за пратеће активности у својим локалним заједницама након тренинга уз менторску помоћ.

Напомена: 

Представници омладинских организација/неформалних група су у обавези да присуствују активностима на оба модула. Уколико представници организације/неформалних група који су похађали први модул нису у могућности да похађају и други модул, могуће је да други представник из исте организације/неформалне групе похађа модул уместо њих.

Такође, активно учествовање на пројекту подразумева и обављање пратећих активности, уз менторску подршку у својим локалним заједницама.

С обзиром да се тренинг одржава радним данима, уколико одсуствујете са посла или из школе можемо написати молбу да се оправда ваш изостанак.

Kо може да се пријави?

На пројекат могу да се пријаве млади из села, мањих градова и изолованих средина из Србије од 15 до 30 година који желе да заједно са младима из свог места покрену иницијативе за отварање нових омладинских клубова, организација, формирање неформалних група или нових простора за младе у својој локалној захедници.

Охрабрујемо младе жене и младе особе које припадају LGBTIQ заједници да се пријаве за учешће на пројекту.

Зашто да се млади пријаве на пројекат?

  • Стећи ће знање потребно за успешно вођење локалних омладинских клубова или организација
  • Сазнаће како да заговарају за своје иницијативе и решавају проблеме у својим локалним заједницама
  • Биће охрабрени да остварују своја права, учествују у доношењу одлука, разбију предрасуде о доносицима одлука, увидети да имају моћ да утичу на њих и заједнички решавају проблеме у својим срединама уместо уважених уверења младих у селима да „они не могу ништа да промене“ да „из села треба одлазити јер тамо нема ништа“.
  • Упознаће се и умрежити са другим младима из различитих крајева

Да ли се то нешто плаћа?

Не, сви трошкови су покривени, смештај, храна, радни материјал, ангажман стручних лица као и путни трошкови који ће бити рефундирани након тренинга. То наравно значи вашу пуну посвећеност пројекту и активностима дефинисаним пројектом.

Kако да се пријавите?

За учешће на тренингу можете се пријавити попуњавањем апликационог формулара који можете пронаћи ОВДЕ.

Рок за попуњавање апликационог формулара је до 5. новембра у 23.59h.

Приликом селекције пријава тренерски тим ће обавити теренску посету или онлајн састанак са пријављенима ради процене пријављених за учешће на пројекту.

Број учесника је ограничен, а сви пријављени ће добити обавештење након затварања пријава о томе да ли су примљени на тренинг. 

За сва додатна питања можете писати на ckosonta@gmail.com или на број: +381 69 3813690.

Пилот пројекат „ Reason to stay” се спроводи уз финансијску подршку Европске Омладинске Фондације Савета Европе и Министарства за бригу о породици и демографију, а чији пројектни тим чине Центар за културу и образовање Сонта, Покрет горана Војводине и ОKУЛАР.

 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs