Отворен Спомен парк палим борцима у центру Куле

Otvaranje spomen parka Kula

У центру Куле је отворен спомен парк посвећен погинулим ратницима са простора општине Кула, у ратовима деведесетих година. Након служења помена православног, римокатоличког и гркокатоличког свештенства, уследило је полагање венаца чланова породица погинулих, многобројних удружења и чланова савета националних мањина, после чега је одата пошта минутом тишине.

Председник општине Кула, Дамјан Миљанић, изразио је задовољство свиме урађеним, како на одавању захвалности палим борцима, тако и сарадњом са удружењима ратних војних инвалида са простора општине: „Десетак година се размишљало и водиле су се дискусије како би овај простор требао да изгледа и од 2019. године се ушло у пројектовање овога, а данас је и отварање. Потресан је моменат за све који су били присутни, а камоли за родитеље који су још међу живима. Када су у питању овакви догађаји, има и ствари које нису део протокола, а можда чак ни део овога момента. Оно што је суштина јесте да ће се цео комплекс у следећим фазама уређивати и да ће бити подсетник свим људима на херојска дела наших суграђана. Подсетио бих да је општина Кула финансирала део радова и на споменику који је прошле године отворен у Липару, а такође и помажемо рад свих удружења ратних војних инвалида и удружења жандара, којима помажемо у уређењу просторија. То су све и удружења и обележја која чувају једну ратничку и херојску традицију и подсећају да су за ову државу хероји били спремни да дају живот“.

У име Владе Републике Србије венац је положио Миодраг Капор, пуковник у пензији и државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, и рекао да држава води рачуна, како о преживелим борцима и њиховим породицама, тако и о породицама оних који су свој живот оставили на бојном пољу: „Ја сам дошао да покажем и докажем да је држава Србија заиста променила свој однос према борцима, а поготово према онима који су дали своје животе за слободу. Тридесет година се ћутало, гурало под тепих и није се смело причати о томе, а сада то није случај. Донели смо Закон о војним меморијалима, као и Закон о борцима, а на нама је да сад њих спроводимо на најбољи могући начин. Ово што смо данас овде имали је један одличан пример како грађани, породице погинулих, борачка удружења, локална самоуправа и држава могу заједничким снагама и заједничком енергијом да створе нешто на начин како то треба да изгледа. Ово је велелепан парк, ово је одличан споменик и веома је битно да грађани општине Кула имају прилику да на једном месту виде који су то људи који су дали своје животе за њихову слободу“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs