Отворен српски павиљон на светској изложби Expo Dubai 2020: Од Винчанске културе до модерних времена

Srpski paviljon

У присуству председника Србије Александра Вучића, симболичном предајом искре креативности и иновација, која се на нашим просторима зачела и непрекидно се преноси пуних 7.000 година, још од винчанске културе, и званично је отворен Павиљон Србије на светској изложби „Dubai Ekspo 2020“.

Међу 192 земље, под слоганом “Повезујући умове, стварамо будућност“, Србија се у Дубаију представља као иновативна и креативна земља.

Свечаној церемонији отварања Павиљона Србије присуствовали су и министарка трговине, туризма и телекомуникација и генерална комесарка наступа Србије на „Еkspo 2020 Dubai“, Татјана Матић, те високи званичници из Уједињених Арапских Емирата.

Павиљон је отворен наступом вокалне солисткиње Данице Крстић, уз мултимедијални перформанс балетског уметника Дејана Коларова, инспирисан древном винчанском културом.
Управо је винчанска култура и инспирисала наступ Србије, која је једина, уз Словенију, од земаља бивше Југославије, која на светској изложби има свој павиљон.

Временска капсула

Павиљон Србије налази се у срцу округа мобилности Светске изложбе (Mobility District), осмишљен као својеврсна временска капсула, која повезује заоставштину неолитске Винчанске културе са дигитално напредном и модерном Србијом.

Павиљон је у потпуности дигитализован и пружа могућност виртуелног путовања кроз различите реалности, различите временске периоде и различите просторе.

Светска изложба „Dubai Ekspo 2020“, одржава се до 31. марта 2022. године, а Србија ће током шест месеци под слоганом „Србија ствара идеје – инспирисани прошлошћу, креирамо будућност“, кроз више од 150 различитих манифестација, представити различите привредне секторе, научне садржаје, технолошке иновације, креативне индустрије и туристичку понуду, са циљем да се прикаже као модерна, иновативна земља, атрактивна за развој трговине и туризма.

Вучић: Желимо напредак у иновацијама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је жеља да се Србија стави на листу најмоћнијих економски најразвијенијих земаља света.

Он је отварајући Српски павиљон на Expo 2021 у Дубаиу рекао да Србија током свог представљања жели да покаже колико су за њу важни старт-ап центри, да жели да напредује у иновацијама и дигиталном напретку, као и у сарадњи са другим нацијама.

„То је једини начин да заједнички кренемо у подухвате и смањимо политичке тензије. Најважније је да на овом Еxпоу можемо да видимо нешто другачије, спојимо се са другим нацијама и упознамо са другим иновацијама. Захвални смо што можемо да представимо себе и своје најновије подухвате“, рекао је Вучић.

Како је истакао, нада се да ће Србија успети да се преко виртуелне реалности представи кроз своје пројекте, радионице и надамо се да ћемо успети да представимо све што Београд нуди.

„На нашем штанду ће се видети како изгледа Лепенски вир, наша култура и религија. Наш слоган говори доста тога комплексно. Представићемо и различите економске секторе, њихове садржаје и иновације“, рекао је Вучић.

Он је као један од најважнијих пројеката издвојио „Београд на води“, који је Београд ставио на листу најважнијих међународних инвестиција.

„ПКС има велики успех у овоме, преко 1000 компанија ради за Србију. Добродошли на српски штанд“, закључио је Вучић.

Он је навео да Министарство финансија процењује да ћемо ову годину завршити стопом раста већом од седам одсто.

„Солидни резултати и у ковид години“

Вучић је, у свом излагању, указао да је Србија и прошле, ковид године, имала солидне економске резултате.

Ове године, процене указују да ће економски резултати бити бољи него прошле. Истакао је да је част што Србија може да се представи на најбољи начин на овој светској изложби, и покаже да и Србија, као и Уједињени арапски Емирати (УАЕ) жели да будуће генерације буду конкурентне према свету.

Похвалио је односе са УАЕ истичући да су две земље повезане партнерским односом, који се осликава и у изградњи фабрике вакцина у Србији.

Вучић је казао да заједнички пројекти доприносе развоју Србије и дају подстицај нашој економији.

Билатерални односи су, према његовим речима, на историјском максимуму, а посебно је задовољан што Србија може у сарадњи са УАЕ да развија пројекат Београд на води.

Изразио је задовољство што се ова изложба одржава управо у Дубаију, на 50 годишњицу те државе.

„Догађаји као овај су одлична могућност за промоцију наше кеономске сарадње. Економско благостање је предуслов за напредак“, подвукао је он.

Вучић је казао да је Србија постала најбржа растућа економија у нашем региону, која има стално растуће резултате привлачења директних страних инвестиција и трговинске размене.

Матић: Учешће као привилегија

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић изјавила је данас да је за Србију велика привилегија што је део прве Светске изложбе „ЕXПО 2020“ у региону Блиског Истока, Африке и Јужне Азије и што ће потенцијалним партнерима из целог света представити технолошке иновације и достигнућа, туристички потенцијал и привредне и пословне прилике.

Матић је на отварању Павиљона Србије на изложби у Дубаију рекла да ће наша земља на тој манифестацији представити и талентоване људе, уметнике, научнике и све који својим радом доприносе напретку човечанства и опстанку „наше већ угрожене цивилизације“.
„Наш наступ на овој изложби имаће за циљ да оправда очекивања и да пружи допринос јединственом догађају историјског формата“, поручила је Матић.

Честитала је домаћинима на спектакуларној церемонији отварања која је, како каже, у четвртак оставила без даха све присутне званице и исписала нову страницу историје светских изложби.

Истакла је да је циљ да се представљањем на тој изложби отворе нове шансе за развој Србије кроз, како каже, умрежавање са кључним актерима светске бизнис заједнице, као и да се наша земља презентује као стабилна инвестициона дестинација.

Како је рекла, Србија је под руководством председника Вучића и уз огроман и предан рад премијерке Ане Брнабић постала препознатљива као најбрже растућа економија Западног Балкана, прва по директним страним инвестицијама у Европи, али и међу првима у свету по развоју ИТ сектора и лидер у региону када је реч о дигитализацији.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs