Откривена највећа винарија из византијског доба, производила два милиона литара годишње

Drevna vinarija

Археолози су открили винарију површине 7.000 квадратних метара код града Јавне у централном Израелу, за коју процењују да је стара 1.500 година.

Према ономе што су пронашли, процес производње је текао тако што су радници на првом спрату газили по грожђу, из ког је цурио сок у доње преграде, где се шећер из слатког сока претварао у алкохол.

Течност су после тога изливали у велике осмоугаоне јаме урезане у земљу, да би је касније флаширали и слали даље.

  • Изненадили смо се да откријемо овако софистицирано постројење овде које је производило количине које би се и данас сматрале великим. Треба узети у обзир да је све ручно рађено, навеле су вође експедиције за Вашингтон пост.

Локалитет има пет одељака за пресовање грожђа, разбацаних на површини од једног квадратног километра, на којем се осим самог постројења за производњу вина, налазе и пећи за прављење боца, као и складишта за чување вина.

Коначни производ познат је као бело вино из Газе и Ашкелона – по лукама из којих се извозило у Европу, северну Африку и Малу Азију.

Вино из овог дела света било је познато широм медитеранског подручја, али је вино такође било једна од основних течности за пиће.

  • Вино је било важан извор храњивих материја, али уопште течности, јер је због процеса ферментације било безбедно за пиће, за разлику од воде која је често била загађена бактеријама и патогенима, каже Јон Селигман, један од вођа ископавања.
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.