Откривено колика је смртност од ковида код вакцинисаних, а колика код невакцинисаних

Smrtnost

Истраживање спроведено у Великој Британији.

Вероватноћа да ће невакцинисани људи умрети од последица ковида-19 већа је 32 пута у поређењу са особама вакцинисаним са две дозе, показали су резултати нове британске студије.

– Знатно је нижа стопа смртности од ковида међу онима који су вакцинисани обема дозама у поређењу са онима који су вакцинисани једном дозом или нису уопште – објавио је британски Национални уред за статистику (ОНС).

У истраживању и анализи ОНС-а коришћене су стопе смртности прилагођене доби, које узимају у обзир разлике у годинама и бројност припадника старосних група како би се добило валидно поређење различитих група вакцинисаних и невакцинисаних.

Резултати су показали да је у раздобљу од 2. маја до 21. септембра ове године стопа смртности међу невакцинисанима износила 849.7 на 100.000 становника, преносе енглески медији.

Међу вакцинисанима са обе дозе стопа је била само 26.2 на 100.000 људи, а за оне са једном дозом стопа је износила 105.3, додаје се.

Ипак, важна порука која произлази из овог истраживања је да је цепиво високоефикасно против смртног исхода од ковида-19. Вероатноћа да ћете умрети од последица ковида 32 пута је мања ако сте вакцинисани, а и једна доза пружа вам одређени ниво заштите, али не као две – истакао је.

– Ово су засад најбољи доступни подаци о ефикасности цепива и спречавању најтежих исхода ковида – рекао је др. Питер Инглисх, бивши саветник у националном телу за контролу заразних болести.

Додао је и да цепива нису стопостотно ефикасна па ће се неки заразити или умрети иако су се вакцинисали.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs