Откривен грб Града Сомбора на згради Жупаније

Županija

Иницијативом Удружења грађана „Мој Сомбор“ и атељеа „Станишић“, граду Сомбору поклоњен је грб града Сомбора у мозаику од мурана стакла, који је постављен на зграду сомборске Жупаније.

Овај грб датира још из 1749. године и све до 1962. године, представљао је званични грба града Сомбора. Одборници Скупштине града Сомбора на својој седници фебруара 2002. године, вратили су у употребу овај грб, те је поново постао званично обележје града.
Иницијативу да се грб стави на зграду Жупаније покренули су чланови УГ „Мој Сомбор“:“Остварили смо идеју коју смо дуго прижељкивали, то је да наша Жупанија добије један изузетни грб. Уз помоћ свих грађана Сомбора који су нашем удружењу донирали како би купили материјал из Италије и увезли и наравно уз велику помоћ Атеље „Станишић“ који је то уметнички скоро три месеца радио“, рекао је председник УГ „Мој Сомбор“ Игор Тумбас.

„Грб смо радили интензиовно месец дана ћерка и ја, било је задовољство да га радимо. Ја бих се захвалила свиома који су дали финансијску и моралну подршку“, истакла је Александра из Атељеа „Станишић“.

Како је истакао градоначелник Сомбора Антонио Ратковић, Град је са великим задоволкјством подржао и одобрио иницијативу Удружења грађана „Мој Сомбор“:“Током јучерашњег поподнева постављен је грб на ово велелепно здање зграде Жупаније. Грб слободног краљевског града из 1749. године се налази на нашем здању а знамо да је од 1962. до 2002. овај грб је у знатној мери био измењен и да данас имамо грб који се налази у елибетационој повељи из 1749. године на њеној првој страни“.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.