Откриће које доводи у питање све на планети: Научници открили ДНК стар више од два милиона година

DNK

Научници Центра за геогенетику фондације Лундбек идентификовали су два милиона стар ДНК животиња, биљака и микроба, а који су пронађени у седиментним стенама на најсевернијој тачки на Гренланду, што представља невероватно откриће.

Истраживачи су данас саопштили да су откривени фрагменти ДНК припадали различитим животињама, укључујући мастодонте, ирвасе, зечеве, леминге и гуске, као и биљке, укључујући дрвеће тополу, брезу и тује, као и микроорганизме, међу којима бактерије и гљиве.

Како наводи директор Лундбек фондације и вођа студије која је дошла до овог открића Еске Вилерслев, највеће изненађење за научнике било је откриће некадашњег јединственог екосистема-мешавине арктичких врста и врста из умеренијих подручја.

– Мастодонт до сада није пронађен на Гренланду. Нико није могао да предвиди да је Гренланд пре два милиона година имао толику разноликост биљака и животиња, у време када је клима била веома слична оној коју очекујемо за неколико година због глобалног загревања – рекао је он.

ДНК је материјал који се самореплицира и носи генетске информације у живим организмима и упркос томе што је веома кварљив, научници су открили да у правим условима може јако дуго да преживи.

Вилерслев је рекао да се тако стари ДНК не може користити за оживљавање изумрлих врста, као у филмовима Парк из доба јуре, али да би могао помоћи да се открије попут оних како биљке постају отпорније на климу која постаје све топлија.

– Тај ДНК се не може употребити за клонирање или оживљавање, али се може користити за генетско модификовање живих организама као што су биљке, како би се оне прилагодиле топлијој клими – оценио је Вилерслев.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs