Откриће поверљивих Бајденових докумената могући изазов за ширу истрагу о Трамповим папирима на Флориди

Bajden

Откриће поверљивих докумената Џозефа Бајдена из времена када је био потпредседник САД, могло би да створи нове потешкоће у истрази коју води америчко министарство правде о документима које је задржао код себе бивши председник Доналд Трамп, а који су откивени у његовој вили на Флориди.

Иако је мало вероватно да ће овакав развој догађаја утицати на одлуку Министарства правде у вези са подизањем оптужнице против Трампа, откриће поверљивих Бајденових докумената могло би да изазове политичке проблеме и оснажи скептицизам републиканаца у Конгресу који већ сумњају да не постоји основ за кривично гоњење Трампа, преноси Глас Америке (ВОА).

Трамп је информације о проналску поверљивих Бајденових докумената већ искористио у намери да смањи сопствену изложеност у америчкој јавности, наводи ВОА.

„Не мислим да то уопште утиче на Трампову правну рачуницу, али свакако ће у наредном периоду утицати на политички наратив што отежава подизање оптужнице против бившег председника јер се односи на документе заплењене у Мар-а-Лагу“, каже Џеј Таун, амерички државни тужилац за северни округ Алабаме у време Трампове администрације.

Истрагу о строго поверљивим документима пронађеним на Трамповом имању Мар-а-Лаго на Флориди води специјални тужилац, док је Министарство правде за истрагу о Бајдену задужило федералног тужиоца из Чикага именованог у време Трамповог мандата.

Све ово се дешава у тренутку када су републиканци преузели Представнички дом Конгреса и најавили да ће се позабавити притужбама о политизованом спровођењу наредби које стижу из Министарства правде САД.

У том смислу је један од водећих републиканаца у одбору за обавештајна питања Представничког дома Мајк Тарнер већ затражио од директора Националне обавештајне службе (НСА) процену штете од пронађених докумената.

Коментаришући ФБИ-јеву заплену кутија с поверљивим документима у Мар-а-Лагу, Трамп је на својој друштвеној мрежи поставио питање када ће ФБИ извршити претресе локација на којима је боравио Бајден, можда чак и Белу кућу и зашто Министарство правде није објавило информације о овим Бајденовим документима пре прошлогодишњих новембарских избора.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs
Претрага
Close this search box.