Охрабрујуће бројке! Наставља се вакцинација без заказивања

Коронавирус је у Србији од почетка епидемије регистрован код 700.408 особа, док је од последица ковида 19 преминуло 6.558 особа. Проценат смртности је 0,94 одсто. На болничком лечењу налази се 3.827 пацијената, од којих је 137 на респиратору.

Према последњем пресеку, у нашој земљи је још 19 пацијената преминуло од ковида 19. Ипак, охрабрује податак да је број новозаражених јуче био мањи од хиљаду – 834.

Једну од четири врсте вакцине грађани могу да приме у домовима здравља, спортским и културним објекатима, на сајмовима, у тржним центрима, али и у аутобусима. 

Амерички портал ПБС је приметио да је Србија постигла запажени успех у вакцинацији свог становништва против коронавируса, понајвише захваљујући испорукама вакцина из Кине и Русије.

Док се бројне земље света довијају како да обезбеде довољне количине вакцина за своје грађане, у Србији се имунизација спроводи чак са четири вакцине: кинским “Синофармом”, руским “спутњиком В”, “Астра-Зенеком” и “Фајзер-Бионтек” авакцином, наводи ПБС.

Директор Клинике за васкуларну и ендоваскуларну хирургију УКЦС Лазар Давидовић рекао је за РТС да све инфламаторне инфекције, укључујући и ковид, доводе до пораста инфламаторних фактора који стимулишу процес згрушавања крви који доводи до тромбозе. 

  • Како је корона одмицала, протеклих годину и по дана постојали смо свеснији да се не ради само о респираторној инфекцији, да постоје друге бројне системске манифестације укључујући тромбозу венских и артеријских крвних судова од главе до пете који дају различите манифестације у зависности од тога који крвни суд је захваћен, навео је доктор.

Објашњава да ако су захваћене вене постоји опасност од плућне емболије, ако су захваћене артерије на рукама и ногама, постоји опасност од гангрене прстију, а ако су захваћени крвни судови срца доћи ће до инфаркта крвних судова и мозга – можданог удара. 

Истакао је да је важно да су клиничари који лече те болеснике на време уочили коагулације и да применом адекватне терапије тај проблем може да се контролише. 

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs