Партнерски односи Србије и Француске у спровођењу зелене агенде

Ambasador Francuske

Mинистарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је са Пјером Кошаром, амбасадором Француске у Београду, о унапређењу сарадње две државе у области енергетике, посебно у процесу енергетске транзиције, спровођењу зелене агенде и унапређењу енергетске безбедности и независности.

„Доношењем новог законодавног оквира, посебно првог Закона о коришћењу ОИЕ у Србији, створили смо основу за почетак процеса енергетске транзиције. Наш циљ јесте измена енергетског микса, с обзиром на чињеницу да сада добијамо 70 одсто енергије из термоелектрана и неопходне су нам нове инвестиције, нови капацитети који за производњу енергије користе ОИЕ. Унапређење енергетске ефикасности и пројекти које спроводимо у том делу такође су кључни сегменти наше енергетске политике. Започели смо и израду стратешких докумената који ће одредити правац развоја енергетског сектора у наредним деценијама“, рекла је потпредседница Владе.

Србија има све потенцијале да буде енергетски безбедна, независна и истовремено еколошки чистија земља.

На састанку је било речи и о безбедности у гасном сектору, плановима Србије да повећа сигурност снабдевања, диверзификацији снабдевача и регионалном повезивању.

„Интерконекција са Бугарском је приоритет за Србију, то је најважнији пројекат који реализујемо заједно са ЕУ и чијим завршетком ћемо добити могућност да наше тржиште снабдевамо гасом из других извора, као што је ЛНГ терминал у Грчкој или гас из Азербејџана, јер смо тренутно зависни од руског гаса, иако имамо две руте преко којих добијамо гас. Такође, план је да се повежемо и са Северном Македонијом, Црном Гором, Румунијом. Србија је и у недавно формираној Радној групи за смањење зависности од једног добављача, која је део Платформе ЕУ за заједничку куповину енергије“, рекла је Михајловићева.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Тагови:

Најновије