Пелоси: Тражићу реизбор идућег новембра

Pelosi

Бивша председница Представничког дома САД Ненси Пелоси изјавила је да ће тражити поновни избор следећег новембра ту функцију.

Пелоси је прва жена у историји САД која је била председница Представничког дома. Први пут је изабрана у свом округу у Сан Франциску 1987. године, пре него што је током два мандата била председавајућа од 2007. до 2011. и од 2019. до 2023.

Водила је демократе у Представничком дому две деценије пре него што је напустила место лидера након што су републиканци освојили већину у Представничком дому на прошлогодишњим изборима. Одлука Пелоси да се поново кандидује сигурно ће поново покренути дебату о старости америчких политичких лидера, објавио је ББЦ.

„Сада смо више него икад потребни нашем граду да унапредимо вредности Сан Франциска и наш развој“, написала је Пелоси на платформи Твитер.

Пелоси је истакла да се кандидује за реизбор да би показала да се Америка бори за слободу и правду. Она је у великој мери заслужна за усвајање закона о здравственој заштити за време бившег председника Барака Обаме, као и закона о инфраструктури и климатским променама под садашњим председником Џозефом Бајденом.

Пелоси је поднела оставку као лидер демократа након што су републиканци „за длаку“ поново преузели Представнички дом на прошлогодишњим изборима, а Кевин Макарти је изабран за председника након дугог процеса.

Амерички председник Џозеф Бајден ће имати 81 годину када буде тражио реизбор следеће године, док ће његов највероватнији противник – бивши председник Доналд Трамп – имати 78 година.

У међувремену, многи су се питали да ли би републикански сенатор Мич Меконел (81) требало да се повуче након што се други пут потпуно блокирао за нешто више од месец дана на медијском догађају прошле седмице.

Анкете показују да већина Американаца, односно око три четвртине, фаворизује увођење старосних граница за званичнике у Белој кући и Конгресу. Отприлике исти проценат грађана наводи да су забринути да би Бајденове године могле да утичу на његову физичку и менталну способност, објавио је ЦНН.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email

Тагови:

Најновије

error: Sadržaj je zaštićen. Copyright @ 025info.rs